Cinquè diumenge oficial de confinament per coronavirus i la desescalada ensenya ja la poteta a les portades després de l’anunci en prime time del president espanyol Pedro Sánchez que els nens podran sortir al carrer a partir del dia 27, encara que sense concretar res més, quan hores abans el Govern ja havia presentat un pla detallat per permetre a la canalla campar una estona. Amb la boca petita, Sánchez va haver de reconèixer que el desescalament es farà per territoris, quan, ves per on, a l’hora del confinament ho va rebutjar malgrat la insistent demanda de Quim Torra. El president espanyol va arribar a acusar Torra d'actuar per motius polítics, ell, diu ara, ho farà per motius tècnics. Això, però, no ho recullen els diaris de Barcelona i de Madrid. Deu ser que ara no toca.

Crida, però, l’atenció al quiosc d’avui la portada de l’ABC que, com sol fer la premsa en diumenge, opta per allò del tema propi i planteja un debat, atenció, sobre la llibertat a Espanya i les seves amenaces enmig de la pandèmia. Un ampli dossier per denunciar, com editorialitza el diari, com el govern social-comunista ha posat a prova la seva sensibilitat envers les llibertats públiques. És de lloar la preocupació d’un dels diaris del trifachito per la defensa de les llibertats individuals, però caldria recordar-los com s'ha erigit en un dels principals instigadors de la persecució d’altres llibertats com ara la llibertat d’expressió, la llibertat de reunió, en resum, dels drets i llibertats polítiques. O els hem de recordar des de Catalunya que el procés no és altra cosa que un exercici democràtic de llibertats? De portades no en sobren.

abc

Deixem però l’ABC denunciant els brots autoritaris del govern social-comunista del PSOE i Unidas Podemos per posar la mirada a El Mundo i la seva enèsima càrrega de profunditat contra aquest Executiu. Avui recorda, no sense raó, que Espanya és el darrer país d’Europa en detallar la fi del confinament i retreu a Sánchez que en la seva compareixença ja habitual dels dissabtes no concretés gairebé res. També posa el dit en la nafra sobre aquesta qüestió La Razón. “Deixarà sortir els nens però no diu com”, proclama el diari de Marhuenda, que dona tot el protagonisme de la seva portada dominical a Pablo Casado, just el dia abans de l’esperada (?) trobada amb Pedro Sánchez per avançar en l’ara anomenada taula de reconstrucció (allò dels nous Pactes de la Moncloa s’ha demostrat no estar molt encertat). El líder del PP fa un solemne “Apoyaré” amb condicions que ja veurem en què acaba, i surt al rescat del Rajoy desobedient que trenca el confinament per denunciar que d’altres (Sánchez i Iglesias) també ho han fet.

elmundo

larazon

El quiosc català es queda amb la relaxació del confinament de nens i nenes. L’Ara, però, posa l’ull en els reptes de la sanitat pública catalana un cop la crisi del coronavirus ha destapat les seves mancances, mentre que El Punt Avui es fixa en els investigadors catalans que treballen en una cinquantena de projectes de recerca sobre aquesta qüestió.

elperiodico

lavanguardia

ara

elpuntavui