El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assumit el plantejament del Govern català del desconfinament dels nens i nenes, i ha anunciat que es podrà posar en marxa a partir del 27 d'abril, tot i que ha evitat fer menció de la Generalitat i només s'ha referit als seus experts. Tal com estava previst, Sánchez també ha anunciat que demà proposarà als presidents autonòmics estendre l'estat d'alarma 15 dies fins al 9 de maig.

Sánchez ha fet l'anunci sobre els menors només 5 hores després que el Govern català ha presentat avui la seva proposta elaborada, que demà el president Quim Torra defensarà a la reunió de presidents. A diferència del que ha fet el Govern, el líder del PSOE no ha donat cap detall de com s'hauria de fer el desconfinament infantil. Ho ha deixat per anar-ho parlant de cara al 27 d'abril. "El punt de referència serà la llei de Salut, que parla dels 12 anys. I seran molt importants els municipis", només ha dit.

El president espanyol ha insistit que les mesures de cara el futur no seran les mateixes que fins ara, sinó que es passarà a diferents "estats d'alarma". "Ho dic en plural", ha subratllat. També ha rectificat l'aposta uniformitzadora que ha seguit el govern espanyol fins ara, i ha reconegut que la desescalada haurà de ser assimètrica. "No necessàriament per comunitats autònomes", ha advertit, però.

Sánchez ha evitat fer autocrítica i ha justificat la via centralitzadora que ha utilitzat aquestes setmanes com si hagués estat un èxit total. "Des del primer moment, donar una resposta comuna ha beneficiat tot el país, tots els espanyols, visquin on visquin", ha assegurat. 

De cara endavant, ha demanat paciència. "Hem deixat enrere els moments més extrems, però abans d'aixecar el confinament general encara ens calen més coses", ha argumentat. "Hem d'aconseguir més avenços abans d'iniciar la desescalada i aconseguir l'esperada nova normalitat", ha assegurat. Ha indicat que el desconfinament general de la població serà lent. "Cal abordar aquesta desescalada amb la màxima humilitat, potser prendrem decisions que, posteriorment, haurem d'anul·lar i això no serà cap fracàs. Estem aprenent", ha afegit.

El president espanyol no ha fet cap referència a la polèmica per les màscares defectuoses que va repartir el ministeri de Sanitat, que han indignat el col·lectiu sanitari. Ha assegurat que la unitat al govern espanyol entre el PSOE i Podemos és absoluta.

Sánchez ha anunciat que demà el ministeri de Sanitat aprovarà una ordre per regular el preu de les màscares.