La Casa Reial espanyola ha revelat que aquest diumenge han detectat una "intromissió cibernètica" en el seu compte oficial de Twitter, @CasaReal. El hacker ha desactivat la seguretat d'aquest perfil i ha seguit el compte del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, acció que ha estat ràpidament neutralitzada, segons avança el digital El Independiente. La institució monàrquica ha informat de la manipulació i ha precisat que ha consistit a simular "un seguiment fals al compte del president d'Ucraïna". Amb aquesta acció es posa palès la falta de protecció i seguretat que tenen les xarxes socials de la Casa Reial.

Segons fonts del rotatiu electrònic a la institució espanyola, un cop s'ha detectat la "intromissió", ha sigut "resolta i recuperada la normalitat" del compte. El perfil de la institució dels borbons té més d'un milió de seguidors i només segueix a uns setze perfils que la majoria d'ells són de caràcter institucional.

Casa Reial

El rei es queda a l'estranger

Hi ha una decisió: de moment, Joan Carles I continuarà vivint a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units, com l'últim any i mig. Així ho ha comunicat el rei emèrit en una carta al seu fill, Felip VI, que ha difós la Casa Reial aquest dilluns. Al·lega raons privades per a mantenir la seva residència "permanent i estable" al Golf Pèrsic. Ara bé, no tanca la porta a tornar a Espanya en un futur i assenyala que la seva intenció és visitar el país "amb freqüència". S'havia especulat molt amb un canvi de residència un cop la Fiscalia del Tribunal Suprem donés carpetada a totes les investigacions, com va fer la setmana passada. En la missiva l'exmonarca també lamenta el que considera "esdeveniments passats" de la seva "vida privada".

La carta està datada del dissabte, malgrat que s'hagi fet pública avui, i arrenca amb Joan Carles I recordant que va prendre la decisió d'establir-se a Abu Dhabi "guiat pel convenciment de prestar el millor servei a Espanya i a tots els espanyols, a les seves institucions i a tu com a Rei". Feta aquesta prèvia, i després de tenir coneixement de l'arxivament de les investigacions, l'exmonarca considera "oportú considerar" el seu retorn a Espanya, però matisa que "no de forma immediata".

En aquest sentit, el rei emèrit al·lega "raons que pertanyen al seu àmbit privat" la decisió de continuar residint "de forma permanent i estable" a Abu Dhabi, on assegura haver trobat la "tranquil·litat" que necessita en aquest moment de la vida. Dit això, Joan Carles I afegeix que, "com és natural", tornarà amb freqüència a Espanya, "a la qual sempre porta al cor", per a visitar la família i els amics. En aquest sentit, i en coherència amb la seva retirada de la vida pública, deixa clar que, tant en les seves visites com si decidís en un futur tornar a Espanya, el seu propòsit és "organitzar la vida personal i el lloc de residència en àmbit de caràcter privat per a continuar gaudint de la major privacitat possible". Per tant, fora de La Zarzuela.

Només al final de la missiva l'excap de l'Estat es refereix als "esdeveniments passats de la seva vida privada", que assegura "lamenta sincerament". I tot seguit expressa un "legítim orgull" per la seva "contribució a la convivència democràtica i a les llibertats a Espanya, fruit de l'esforç i sacrifici de tots els espanyols