El dictador Francisco Franco ha estat fill predilecte de Guipúscoa i president honorari de la seva diputació durant 48 anys després de la seva mort, el novembre de 1975. Ara, però, el Consell del Govern foral d'aquesta regió del País Basc ha decidit retirar-li les distincions que va rebre l'1 de juliol de 1939 i el 23 de juliol 1945, respectivament. Franco no és l'únic afectat, sinó que s'ha acordat deixar sense efecte i suprimir els reconeixements i honors relacionats amb l'exaltació de la dictadura franquista i que són "manifestament incompatibles amb els drets i llibertats fonamentals, i que suposen exaltació de la sublevació militar, la guerra o la dictadura", en paraules de la portaveu, Eider Mendoza. 

Aquesta decisió va en línia del que marca la nova llei de memòria democràtica, que ha accelerat, per exemple, l'exhumació de Queipo de Llano a Sevilla o ha provocat que aristòcrates perdessin els seus títols nobiliaris relacionats amb la dictadura. Amb tot, tal com ha destacat Mendoza, abans que s'aprovés al Congrés, la Diputació va encarregar a un historiador, Iñigo Imaz Martínez, un treball d'investigació per trobar referències documentals sobre els nomenaments realitzats entre 1937 i 1975 a favor del règim de Franco. Al setembre, el va entregar a la Diputació. "Després d'analitzar a fons l'informe i fer les consultes pertinents, la Diputació considera oportú retirar alguns dels reconeixements, honors i distincions atorgats durant aquest període, d'acord amb el que s'estableix a la llei de memòria democràtica", ha detallat Mendoza. 

Amb tot, tant Francisco Franco com tota la resta de persones afectades per la decisió del govern de Guipúscoa, ja han mort. Per això, la institució ha decidit que els objectes (com ara medalles) no cal que siguin retornats. "La Diputació Foral de Guipúscoa ha apostat fermament per recuperar, difondre i traslladar a les pròximes generacions la memòria històrica a tot el territori, garantint sempre el dret a les víctimes a la veritat, la justícia i la reparació", ha conclòs la portaveu. 

Franco ha anat perdent títols en els últims anys 

Aquesta mena de decisions suposen retirar a Francisco Franco alguns dels títols honoraris que va anar acumulant durant la dictadura. Per exemple, durant el 2022, va deixar de ser fill predilecte i alcalde perpetu de la Font de la Figuera, un municipi del País Valencià. L'ajuntament del poble li va donar aquest reconeixement el 1946 i ara el Partit Popular es va abstenir en la votació al ple. A finals del 2021, coincidint amb l'aniversari de la seva mort, el Cabildo de Tenerife va optar per retirar-li el títol de fill adoptiu de l'illa, eliminant les seves distincions i honors que va rebre el 1936, tot just un mes després que comencés la guerra civil després del cop d'estat. Tot i aquest gest, el 2022 el govern canari va catalogar gairebé una vuitantena de símbols de caràcter franquista a l'illa. Majoritàriament, són plaques i noms de carrers, tot i que també hi ha monuments.