Continua l'estira-i-arronsa entre Sumar i Podemos. Ara, també a Catalunya. La coordinadora de Podem Catalunya, Conchi Abellán, ha transmès a la coordinadora de la coalició Catalunya en Comú, Candela López, el seu "descontentament" per l'actual situació que s'està gestant a l'espai de l'esquerra alternativa. Tot plegat, arran de la decisió del nou govern de coalició del PSOE i Sumar de no integrar cap ministre provinent de Podemos, un moviment que ha irritat profundament el partit de Ione Belarra. La delegació catalana s'ha posicionat en la mateixa línia que l'organització estatal, i fins i tot ha arribat a sol·licitar una reestructuració de la coalició d'En Comú Podem, la marca sota la qual es van presentar les diverses formacions a les darreres eleccions catalanes, segons ha avançat Nació Digital.

En una carta a la militància, Abellán explica que la reestructuració s'ha demanat per "poder ser un espai polític realment útil", si bé no es planteja el seu trencament i es busca preservar la coalició "amb la finalitat de superar la present etapa i re(construir) a partir del treball i el consens un subjecte polític conjunt que respecti organitzativament Podem Catalunya". La líder dels morats a Catalunya també ha reclamat que "es mantingui i respecti l'essència de tots dos partits, tant l'autonomia pròpia de cada espai com la visibilitat i la forma de fer política". I fins i tot ha acusat la marca dels comuns de ser usada de forma "desajustada i deslleial".

La dimissió més sonada

La setmana passada, tretze membres de la direcció de Podem Catalunya van presentar la seva dimissió després que des del partit se'ls hagi obert un expedient d'expulsió i se'ls hagi suspès cautelarment la militància. Aquests tretze dirigents van ser els que van signar un manifest al juny a favor de la "unitat" i de "rebaixar la crispació" en plenes tensions entre Podem i Sumar abans de les eleccions espanyoles. Entre els dimissionaris hi ha la diputada al Parlament Yolanda López i l'exdiputat Lucas Ferro, qui fins ara era el portaveu de Podem Catalunya.

En un comunicat, els dimissionaris denunciaven que l'expedient "busca censurar el debat sobre la unitat de l'espai del canvi". A més, criticaven que es vulgui "generar un clima de tensió i polarització constant" que "trenqui l'espai del canvi". "Entenem que aquesta decisió és nociva per al conjunt de forces que integren En Comú Podem i que empetiteix Podem Catalunya, impossibilitant fer valdre la tasca i el compromís de la immensa majoria dels militants que l'integren", deia el comunicat.