L'exvicepresident del govern espanyol, Alfonso Guerra, no fa un pas enrere en la seva guerra contra Pedro Sánchez, i aquest dijous la víctima ha estat Yolanda Díaz, de qui ha afirmat que és una política "sense essència". Tanmateix, la polèmica protagonitzada per Guerra té el seu origen en un comentari masclista que ha fet sobre l'aspecte físic de Díaz. Durant els darrers dies, la líder de Sumar ha criticat les paraules sobre l'amnistia i Sánchez de l'expresident del govern espanyol Felipe González, i precisament sobre aquesta qüestió ha estat preguntat Guerra en una entrevista aquest dijous a Espejo público. "La vicepresidenta criticant falta de rigor polític i jurídic? Ella? Deu haver tingut temps entre una perruqueria i una altra, deu haver tingut una estoneta per estudiar", ha comentat. La seva resposta ha sorprès la presentadora de l'espai Susanna Griso, que li ha advertit: "Aquest comentari li asseguro que li generarà moltes crítiques". Ell, lluny de rectificar, ha reiterat el seu missatge: "És que és veritat, li dedica molt de temps. No té cap essència". 

Crítiques a Alfonso Guerra

Les crítiques pel comentari masclista d'Alfonso Guerra no s'han fet esperar. La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, ha sortit en defensa de Yolanda Díaz, i ha criticat el "masclisme en 'mode Rubiales'" de Guerra i ha indicat que "no és nou que alguns homes respectats" recorrin al masclisme per qüestionar una dona que fa política, una cosa "inacceptable". En una piulada, Montero ha advertit que "Espanya ja ha canviat, encara que no se n'hagin adonat".

Des de la formació de Díaz han sortit a defensar la seva líder. La portaveu de feminisme, igualtat i llibertats LGTBI+ a Sumar, Elizabeth Duval, ha denunciat que "reduir la política a brometes masclistes és degradar-la". A més ha recordat que Alberto Núñez Feijóo ja va criticar Yolanda Díaz pel seu aspecte físic en assegurar que "de maquillatge en sap molt". Per la seva banda, el portaveu de la coalició, Ernest Urtasun, ha subratllat que les declaracions són "lamentables": "Alguns estan perdent completament els papers. (...) Afortunadament, Espanya és molt millor que el seu masclisme", ha escrit a Twitter.

També s'ha pronunciat la portaveu de Sumar al Congrés, Marta Lois, per destacar que "a l'Espanya del segle XXI hi caben totes les crítiques polítiques, però no el masclisme". En una piulada ha fet servir el hashtag #SeAcabó, que s'ha popularitzat després que esclatés el cas Rubiales. I s'ha preguntat què passaria si jutgés les declaracions de Guerra en funció dels seus cabells o de la seva corbata.

Des dels passadissos del Congrés dels Diputats, l'exvicepresidenta socialista Carmen Calvo ha qualificat d'"absolutament detestable" que es jutgi les polítiques pels "cabells en comptes de per les neurones". I ha afegit: "Alfonso Guerra s'ho ha de fer mirar".

L'exalcaldessa de Barcelona i líder de BComú, Ada Colau, ha instat Guerra a demanar disculpes a la líder de Sumar, per les seves paraules "masclistes", i ha demanat al PSOE que el desautoritzi. "És lamentable veure com alguns polítics encara recorren a comentaris masclistes per desacreditar els seus oponents", ha lamentat Colau, que ha descrit Díaz com una política compromesa i capacitada.