Més de setanta exministres, expresidents autonòmics, ambaixadors i altres antics alts càrrecs han subscrit un manifest de suport al rei emèrit Joan Carles, defensant la seva presumpció d'innocència i recordant el seu llegat en aquests més de quaranta anys de democràcia, "l'etapa històrica més fructífera que ha conegut Espanya en l'època contemporània". El manifest arriba tan sols 24 hores després de saber-se que el rei Joan Carles I, que va fugir d'Espanya ara fa dues setmanes perseguit per les informacions sobre els seus negocis a l’Aràbia Saudita, es troba als Emirats Àrabs Units.

"Les nombroses informacions que apareixen aquests dies sobre determinades activitats del rei Joan Carles I han excitat una proliferació de condemnes sense el degut respecte a la presumpció d'innocència. Si les seves accions poguessin ser mereixedores de reprovació, ho decidiran els tribunals de justícia. Però mai no es podrà esborrar la tasca del rei Joan Carles en benefici de la democràcia i de la nació, sota pena d'una ingratitud social que res de bo no presagiaria del conjunt de la societat espanyola", sostenen.

El document —subscrit entre altres pels socialistes Alfonso Guerra, Celestino Corbacho i Matilde Fernández; els populars Josep Piqué, Jaime Mayor Oreja, Rafael Catalá, Ana Pastor, José Ignacio Wert​ i Esperanza Aguirre, i Rodolfo Martín Villa (UCD)— subratlla que "la monarquia parlamentària, així com el conjunt de la Constitució de 1978, han propiciat una Espanya moderna, amb un sistema polític, econòmic i social avançat forjat en la llibertat, en la justícia i en la solidaritat".

 

Felip VI, "el millor i més perdurable del seu llegat"

Recorden que Joan Carles va ser "hereu dels poders autoritaris de la dictadura del general Franco", però lloen que poc després d'accedir al tron va comunicar "la seva voluntat explícita de renunciar-hi per propiciar l'organització institucional espanyola d'acord amb el model de les democràcies occidentals".

"Al llarg dels seus anys de regnat i en exercici de les seves funcions constitucionals, Joan Carles I ha estat invariablement fidel als seus propòsits democratitzadors i a les responsabilitats derivades del marc institucional", destaquen, assenyalant la monarquia com una forma de govern "adequada a les necessitats i preferències del poble espanyol, útil per la seva capacitat moderadora i el seu comportament neutral".

També tenen paraules d'elogi per al rei Felip VI, que, diuen, "és una viva demostració de tals qualitats, que en substància recullen el millor i més perdurable del llegat del seu pare".

El manifest està dirigit als ciutadans espanyols "de tot origen, ideologia o condició", així com a entitats públiques i privades, responsables socials i econòmics, i està obert als que vulguin adherir-s'hi "a favor de la convivència basada en el respecte mutu i la llibertat".

Tots els signants

A continuació, es pot consultar la llista completa de signants: