Un informe de la Guàrdia Civil vincula també el vicepresident Oriol Junqueras, avui a la presó, amb l'organització de les persones que van acudir com a observadors internacionals a la celebració del referèndum d'independència celebrat el passat 1 d'octubre. L'organització i el pagament dels observadors s'havia atribuït fins al moment a la Conselleria d'Exteriors que dirigia Raül Romeva.

Es tracta d'un dels últims informes que ha remès l'institut armat al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, en el qual s'analitzen les converses per WhatsApp d'alguns dels detinguts en l'operació del 20 d'octubre del 2017. Segons l'esmentat document, la vinculació s'estableix a través de les converses que manté el que va ser director de Patrimoni de la Generalitat, Francesc Sutrias, amb Oriol Junqueras.

El telèfon Nokia intervingut a Sutrias en el seu domicili de Rubí contenia uns missatges via WhatsApp amb el líder republicà en els quals li comenta que ha rebut una petició oficial d'una associació professional de magistrats del Brasil per assistir com a observadors i li pregunta a Junqueras a qui els ha de dirigir. Aquest li respon que ho digui a Juncà.

"A qui els dirigeixo? A Juncà i que ell reparteixi el joc?", diu Francesc Sutrias en el seu text, al qual el vicepresident empresonat li respon que "sí". Lluís Juncà era el director de l'Oficina del Vicepresident de la Generalitat.

Després d'aquesta conversa, Sutrias segueix les instruccions que li ha donat Junqueras i manté un contacte via WhatsApp amb Lluís Juncà en el qual li comenta que Oriol li ha dit que parli amb ell del tema dels observadors.

Segons la Guàrdia Civil, d'aquestes converses es pot deduir que "Oriol Junqueras dona instruccions a Francesc Sutrias per a l'organització dels observadors" internacionals que van acudir al referèndum de l'1 d'octubre. Almenys, assegura l'informe, en la participació d'"una associació professional de magistrats del Brasil".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat