Fins ara, l'article 155 ha afectat un gran nombre d'alts càrrecs del Govern però no havia tocat els serveis jurídics de la Generalitat. Això ja s'ha acabat. Segons assegura El Confidencial, la Guàrdia Civil investiga dos responsables del servei jurídic per la implicació en el referèndum de l'1 d'octubre. 

Es tracta del director del Gabinet, Francisco Esteve, i del director general d'Assumptes Contenciosos del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Xavier Urios. Esteve figura com a imputat per la participació com a secretari general de Governació en les contractacions destinades a la celebració de l'1-O, i l'altre és investigat per la Guàrdia Civil en el marc de la causa que instrueix el Jutjat 13 de Barcelona sobre les estructures del procés, apunta el digital. 

Els serveis jurídics s'encarreguen de l'assessorament en dret i de la representació i la defensa jurídica del Govern. També són els responsables d'accions penals, com la denúncia presentada als jutjats de Barcelona per les càrregues i la violència policial durant la jornada del referèndum.

Esteve i Urios ocupen sengles càrrecs des de finals de juliol de l'any passat, quan el president Carles Puigdemont va destituir la cap i la directora del Gabinet Jurídic de la Generalitat. La decisió del president va coincidir  amb la sortida del Govern de Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz.