La Guàrdia Civil implica per primera vegada a la l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre en la trama corrupta de Púnica. Segons un informe del 25 de març incorporat al sumari, Aguirre va participar en reunions d'alts càrrecs del seu Executiu en les quals es va acordar, suposadament, afavorir amb contractes públics una empresa de publicitat que treballava en les seves campanyes electorals de 2003 i 2007.

És la primera vegada que un document policial implica l'exlíder popular en la trama. No obstant, Aguirre ha negat la seva participació en actes il·legals. En la causa ja hi estan imputats els seus dos homes de confiança: Ignacio González i Francisco Granados.

L'informe, segons avança El País, analitza exhaustivament "les relacions comercials de la Comunitat de Madrid i altres administracions públiques madrilenyes" amb les societats de màrqueting i publicitat de l'empresari argentí Daniel Horacio Mercado. Els agents conclouen que el Govern que encapçalava Aguirre va utilitzar "la publicitat institucional amb l'únic objectiu de cobrir la gestió de dirigents autonòmics del PP regional al capdavant de les institucions, tot això sufragat amb fons públics". Mercado, imputat tant en el cas Púnica com en el sumari sobre el finançament irregular del PP balear en l'etapa de Jaume Matas, va ser el principal beneficiat d'aquestes presumptes irregularitats.

El document policial destaca que, per beneficiar a Mercado, l'Executiu d'Aguirre va modificar el 2006 diverses lleis autonòmiques per a facilitar l'adjudicació. Una vegada modificat el marc legal, suposadament es van impartir "instruccions precises" a diversos consellers perquè les empreses Over Marketing Comunicació, Traci Comunicació, Ventall de Comunicació i Màrqueting, i Link Amèrica, totes elles propietat de Mercado, fossin afavorides amb adjudicacions.

Segons recull l'informe de manera destacada, l'exconseller de Salut Manuel Lamela va confirmar en la seva declaració com a testimoni davant de la Guàrdia Civil que en aquestes reunions "es van impartir instruccions precises perquè s'inclogués Over en el conjunt de possibles empreses per ser contractades en matèria de publicitat i comunicació". També va confirmar que Aguirre era present en aquestes reunions.

Lamela va admetre als agents que, després de rebre aquestes indicacions, va donar instruccions en aquest sentit al seu assessor tècnic. A partir d'aquell moment, les quatre empreses de Mercado es van fer amb els contractes per a la promoció de la construcció d'una desena d'hospitals i centres mèdics, així com per a altres campanyes publicitàries del departament.