Continuen sortint nous implicats i proves relacionades amb el cas Mediador. Aquest dimecres s'ha fet públic que el general de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa Navas, a presó des de fa una setmana per la seva presumpta implicació en el cas Mediadorguardava al seu domicili de Madrid 61.110 euros en bitllets. Tenia els feixos amagats en una capsa de sabates i entre la roba d'un calaix, diners que la jutge a càrrec de la causa creu que són de procedència “il·lícita” i que van ser descoberts quan va ser detingut.

En una interlocutòria dictada el 16 de febrer, però feta pública aquest dimecres, la jutge Maria dels Àngels Lorenzo-Càceres descriu els indicis que li fan sospitar que aquests diners provenen de les comissions que, presumptament, cobrava el general a empresaris a canvi de favors. Aquestes comissions, suposadament, les cobrava a canvi de facilitar-los negocis amb altres societats o amb el projecte europeu d'assistència en matèria de seguretat als països del Sahel, que va dirigir durant els últims anys de la seva carrera. La magistrada subratlla que s'han revisat els ingressos que el general va rebre des de 2019 als seus comptes bancaris, tant de la Guàrdia Civil, com de la fundació pública espanyola que administrava el projecte GAR-SI Sahel, com de la Seguretat Social una vegada jubilat. D'aquesta investigació s'extreu que aquests ingressos "no justificarien l'origen dels 61.110 euros", motiu pel qual es pressuposa que són de "procedència il·lícita". 

El general, retirat del servei actiu des de gener de 2021 i jubilat al juliol d'aquest mateix any, va ser detingut pel Servei d'Assumptes Interns de la Guàrdia Civil quan va esclatar el cas, el 14 de febrer, i aquest mateix dia van ser registrats els seus tres domicilis: a Madrid, a Sevilla i a Punta Umbría (Huelva). En l'acte d'ingrés a la presó provisional, la instructora explica que al domicili de Madrid es van trobar 30.250 euros en bitllets de 50 dins d'una capsa de sabates a l'armari del dormitori matrimonial, 2.400 euros en bitllets de 50 en sobres ficats en una bossa, dins del mateix armari, i 28.460 euros en bitllets de 200 i 50 embolicats en peces de vestir al rober d'una altra habitació.

Per a la magistrada, de l'anàlisi de la informació recuperada dels mòbils de l'intermediari que dona nom a la trama, Marco Antonio Navarro Tacoronte, així com de les recerques realitzades per la Policia i la Guàrdia Civil, es desprenen "indicis sobrats" que involucren al general Espinosa en delictes de suborn, tràfic d'influències i participació en grup criminal organitzat. En aquesta primera peça del cas Mediador, la instructora aprecia proves que el general va cobrar comissions en efectiu, en targetes prepagament i en espècie de diversos empresaris interessats a beneficiar-se de les seves influències. Al sumari també consta que, en jubilar-se, la nòmina d'entre 7.000 i 10.000 euros al mes que rebia Espinosa mentre va treballar per al projecte europeu GAR-SI Sahel es va convertir en una pensió de 2.553 euros.

Espinosa "pensava en el seu futur"

L'intermediari que dona nom al cas Mediador, Marcos Antonio Navarro Tacoronte, va afirmar, en una conversa que va ser gravada, que el general Espinosa “pensava en el seu futur econòmic, perquè s'anava a jubilar i havia de buscar-se ingressos per a ell i per al seu amant”. Espinosa també va intentar que un dels empresaris amb qui feia negocis il·lícits contractés la seva amant amb un sou mensual de 3.000 euros. Navarro Tacoronte va declarar durant la instrucció que ell mateix li va lliurar al general sobres amb quantitats en efectiu que anaven des dels 1.500 als 3.000 euros, diners que rebia d'empresaris a canvi de beneficiar-se de les seves influències.

Brussel·les detecta 12 milions sense justificar per Espinosa

La Comissió Europea va alertar ara fa un any de les despeses "imprudents" d'un projecte finançat amb fons europeus a la zona del Sahel liderat pel general Espinosa, qui en els darrers dies ha omplert titulars de la premsa per la seva presumpta implicació en el cas de corrupció anomenat Mediador, el qual també involucra un exdiputat del PSOE. Segons avança aquest dimecres la Cadena SER, des de Brussel·les van encarregar per a l'abril de 2022 un informe sobre els resultats finals del projecte GAR-SI SAHEL, que tenia per objectiu formar i equipar cossos policials a Mauritània, Burkina Faso, Mali, Níger, Senegal i Txad. Al document, alerten que "hi ha, pel cap baix, 12 milions d'euros de despeses imprudents i injustificades", a més d'"errors significatius" sobre importació d'equipament militar.