El PSOE ha presentat aquest diumenge 'in extremis' dos recursos davant del Tribunal Constitucional (TC), un d'al·legacions i un altre de personació, per intentar impedir que aquest òrgan accepti, a la reunió d'aquest dilluns, la petició del PP de suspendre de manera cautelaríssima la tramitació de la reforma impulsada pel govern espanyol per desbloquejar la renovació del TC que té el mandat caducat. En aquests textos, als quals ha tingut accés elDiario.es, el PSOE afirma que, en cas de ser admesa la petició dels populars, el TC “vulneraria el dret de la ciutadania a participar en els assumptes públics a través dels seus representants".

"L'admissió d'una mesura cautelar que eventualment produeixi la suspensió del procediment parlamentari impedeix que el conjunt dels diputats i senadors exerceixin legítimament les seves funcions parlamentàries, com a representants dels ciutadans, en què resideix la sobirania popular", indica el PSOE. En els aquests textos, els socialistes subratllen que el TC, que es reuneix aquest dilluns a les 10.00 hores, ha d'abordar les recusacions dels dos magistrats el mandat dels quals ha caducat, presentades per la mateixa formació juntament amb Unidas Podemos, abans de decidir si accepta les mesures cautelaríssimes plantejades pel PP. I és que els d'Alberto Nuñez Feijóo han presentat aquest divendres un escrit al TC per paralitzar la votació de la norma al Senat, prevista per dimarts, ja que el Congrés la va aprovar dijous per una àmplia majoria.

D'altra banda, el PSOE recalca que "la sol·licitud plantejada pel Grup Parlamentari Popular pretén defugir l'aplicació del principi de contradicció que resulta inherent tant als procediments legislatius com als processos jurisdiccionals". I apunta que “mentre que les Corts Generals han mantingut la normalitat reglamentària en la tramitació legislativa objecte de recurs i han respectat els drets de totes les formacions polítiques i els principis de contradicció, debat i transparència, es busca que el Tribunal Constitucional emeti un pronunciament ignorant aquests pilars bàsics de l'Estat democràtic i de Dret”. Si finalment és acceptada la suspensió de la tramitació, asseguren els socialistes, “es pertorbaria el funcionament de les Corts Generals i es violentarien els drets dels parlamentaris garantits per l'article 23 de la Constitució”.

A més, segons la jurisprudència del mateix Tribunal Constitucional que recull el PSOE als seus escrits, “els actes o les normes que emanen de poders legítims gaudeixen d'una presumpció de legitimitat, que (…) obliga a considerar com a excepcional la possibilitat de suspendre la seva vigència o executorietat”. És per això, insisteixen, que el tribunal de garanties ha afirmat en nombroses ocasions que les mesures cautelaríssimes són de caràcter extraordinari i aplicació restrictiva. Així doncs, només es poden admetre excepcionalment quan l'execució de l'acte impugnat produeixi un perjudici al recurrent que pogués fer perdre la seva finalitat a l'empara.

El PSOE creu que no s'ha produït cap acte que hagi causat un perjudici irreversible. I recorda que “és perfectament possible” que, al Senat, es decideixi l'eliminació dels preceptes en qüestió, fet que faria decaure l'objecte del procés iniciat pel PP al TC. El PSOE denuncia que el PP pretén que el TC “prengui la seva decisió sense ni tan sols sentir les parts”. A l'escrit, la formació de Pedro Sánchez remarca la “notòria absència de justificació per adoptar una mesura tan dràstica, que altera l'ordre constitucional i genera un precedent molt perillós”.

Finalment, per al PSOE, el del PP és “un recurs d'empara fraudulent que resoldrà un Constitucional caducat” perquè els populars argumenten “una suposada vulneració dels seus drets fonamentals quan, en realitat, el que sol·licita al seu recurs és que el TC faci una revisió de la constitucionalitat de la Llei Orgànica abans que aquesta sigui aprovada”. I recorden que en l'ordenament jurídic espanyol "no existeix un sistema de censura prèvia de les lleis, perquè es va suprimir el 1985, quan es va derogar el recurs previ d'inconstitucionalitat per suposar una 'greu fissura' en el sistema constitucional".