Un grup d'espanyolistes ha provocat un incident a la Casa de la República a Waterloo (Bèlgica), quan ha arrencat el cartell de la institució. Els espanyolistes han arribat amb un turisme, s'han fet fotografies amb la bandera espanyola, i un d'ells ha arrancat el cartell, segons ha denunciat el president Carles Puigdemont.

Puigdemont ha posat el cas en mans de la policia belga i també ho ha posat en coneixement del president del Parlament europeu, David Sassoli. "Un grup de sis persones amb bandera espanyola van arrencar ahir la placa de casa on deia "Casa de la República" i van fugir. No acceptaré cap violència ni cap intimidació al meu compromís polític. Ho he denunciat a la policia belga i ho he posat en coneixement del president de l'europarlament", ha indicat el president.

 

El Consell per la República també ha denunciat l'agressió, i n'ha fet un vídeo, repassant totes les burles que ha fet l'espanyolisme contra Puigdemont. "Nou atac antidemocràtic. Ens volen sotmesos. Es creuen superiors. La catalanofòbia i el feixisme campen impunes. Denunciem-ho. Reaccionem.
Tenim l'eina que els fa més por: Fes-te del Consell", ha indicat en un tuit.

Aquest no és el primer cop que espanyolistes es concentren davant la Casa de la República, amb actitud hostil. La llavors líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, va anar el 24 de febrer de 2019 fins a la porta de la Casa de la República per celebrar-hi una roda de premsa amb posat desafiant. Més de mil quilòmetres per un acte que, entre fotos, declaracions i preguntes, va durar menys de 15 minuts. 

Arrimadas va parlar davant d'una gran pancarta que sostenien els diputats al Parlament i que imitava l'estil de les que demanen la llibertat dels presos polítics. Amb lletres negres sobre fons blanc i una franja vermella, hi deia: "¡La República no existe, Puigdemont!", parafrasejant el que un agent unionista dels Mossos va dir a un manifestant el dia del Consell de Ministres a Barcelona. A l'acte també hi van assistir una quarantena de periodistes i algunes persones amb banderes espanyoles.

Tot i haver rebut l'oferiment del president a l'exili, Carles Puigdemont, per reunir-s'hi, la líder espanyolista el va ignorar amb aquest argument: "No parlem amb fugits de la justícia, amb qui han de parlar és amb els jutges". Durant la intervenció d'Arrimadas, la Casa de la República va obrir la porta, que es va mantenir així fins que es va acabar l'acte. També va hissar la senyera i la bandera europea.

A uns trenta metres d'aquesta porta oberta, Arrimadas va explicar que havien anat fins a Waterloo per dir que "la república no existeix" i que "no permetrem que el separatisme ens digui on podem anar i on no". "Aquesta casa a l'imaginari separatista és la seu d'una república independent i això és una fal·làcia", va dir, i va afegir que amb diners públics s'està ajudant "fugits de la justícia" perquè puguin tenir "la gran vida per Europa".

Ara la Casa de la República segueix dempeus, el Consell per la República frega els 100.000 associats, però Ciutadans està en liquidació.