Després d'ensopegar amb el Marroc fa alguns mesos, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha indignat ara Grècia. El govern grec ha protestat pels pactes en armament que ha fet aquesta setmana Sánchez amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, perquè l'executiu d'Atenes considera que amenacen el seu país. I a sobre la maniobra de Sánchez també ha situat Espanya en mala posició amb França, perquè contradiu acord d'ajuda militar que París té amb el país hel·lènic.

Segons informa Euractiv, el govern grec "ha reaccionat amb contundència" després que Sánchez, i Erdogan han acordat reforçar la cooperació entre els dos països en la indústria de defensa. "En una reunió dels dos caps d'Estat dimecres (17 de novembre) a Ankara, Erdoğan ha elogiat la cooperació amb Sánchez i ha anunciat programes d'armament conjunts. En particular, ha recordat que Turquia, en cooperació amb Espanya, ha construït el vaixell d'assalt amfibi de l'Armada turca Anadolu, que es pot configurar com a portaavions lleuger", afirma el mitjà.

Euractiv

"Grècia, indignada amb el nou acord d'armament entre Espanya i Turquia", titula Euractiv

 

"El portaveu del govern grec, Giannis Oikonomou, ha indicat que el que seria natural és que els estats membres de la UE se sentissin vinculats per les decisions del Consell de la UE quan es tracta de relacions amb Turquia i les seves provocacions i violacions del dret internacional. El primer ministre socialista espanyol hauria d'haver tingut en compte la posició general del Consell Europeu, ha dit el responsable grec", recorda Euractiv.

L'acord França-Grècia que Espanya contradiu

 

A Atenes sospiten que l'acostament hispano-turc no és casual, sobretot després que Grècia i França van signar un acord que ofereix assistència mútua en cas que una part sigui atacada per un tercer país, encara que aquest formi part de l'OTAN, com seria el cas de Turquia. Consideren en termes diplomàtics que l'actitud d'Espanya no és positiva davant la creixent implicació de França a la Mediterrània oriental, i entra en contradicció.

Sánchez i Erdogan van analitzar en la seva trobada el futur de les relacions entre els dos països en matèria de defensa. L'empresa espanyola Navantia ha acabat aquest any el petit portaavions turc. I Erdogan ha anunciat que vol seguir comprant armament a Espanya. “Si Déu vol, en acabar aquest projecte, tenim l'objectiu de fer un [portaavions] més gran. També hem parlat de poder tractar en el futur el projecte d'un submarí. I hem vist que podem treballar amb la qüestió dels drones”, ha dit el president turc, sense donar-ne més detalls. Si les armes són de caràcter marítim està clar que l'enemic en qui pensa Erdogan no són en aquest cas els kurds sinó els grecs. 

Efectivament, Turquia està construint actualment a les drassanes SEDEF d'Istanbul el portaavions TCG Anadolu, dissenyat per Navantia sobre la base del portaavions Juan Carlos I, amb un contracte de transferència de tecnologia que també preveu el subministrament de 5 grups dièsel-generadors així com assistència tècnica. Per a Erdogan, aquest portaavions no és gaire gran i vol per això un de més eslora.

Sánchez va destacar en la roda de premsa que “Turquia no és només un veí, sinó un soci i aliat imprescindible per a la Unió Europea”. Per això, Sánchez ha animat "a perseverar en l'esforç per aquest acostament progressiu", i es va oferir a treballar junts perquè aquesta agenda tiri endavant.