El ministeri grec d'Afers Exteriors va protestar aquest diumenge per unes declaracions de l'ambaixador d'Espanya en aquest país, Enrique Viguera, en què es va lamentar que el Govern grec no hagi reaccionat a la declaració unilateral d'independència de Catalunya.

En un comunicat difós ahir, el ministeri dirigit per Nikos Kotziás va demanar a l'ambaixador que "rectifiqui immediatament les seves declaracions desafortunades i proporcioni les explicacions necessàries al Govern grec".

El ministeri al·ludeix amb això a una entrevista publicada al dominical Elefhteros Typos, en què a la pregunta de si estava satisfet amb la reacció del Govern hel·lè, l'ambaixador va respondre que va rebre suport personal del líder de l'oposició conservadora, Kyriakos Mitsotakis, qui li va trucar per expressar-li el "suport inequívoc de Nova Democràcia" sobre la integritat territorial d'Espanya, però no del Govern.

Viguera afegeix que també el president de la República, Prokopis Pavlópulos, es va expressar clarament sobre el tema, però mentre altres Governs han donat suport fermament a la integritat territorial d'Espanya, "evidentment falten les declaracions sobre aquest tema per part del Govern". "No es requereix gaire esforç per entendre la realitat", va afegir l'ambaixador, segons el text publicat per l'esmentat rotatiu.

En el seu comunicat, el ministeri d'Exteriors afirma que els comentaris de l'ambaixador "ofenen" la Constitució grega en pretendre que el president de la República no expressa l'opinió del Govern i fins i tot "suggerir que existeix un desacord entre el President de la República i el Govern".

Aquesta actitud, afegeix el comunicat, frega "els límits diplomàticament tolerables". "Adoptar públicament els arguments equivocats de l'oposició constitueixen una ingerència inacceptable en la política interna del país, i és comportar-se com si s'estigués en coordinació amb la principal força d'oposició", recalca el missatge ministerial.

Una reacció tardana

El Govern grec va reaccionar aquest dissabte a la declaració unilateral d'independència a través d'un comunicat del seu portaveu, Dimitris Tsanakópulos.

En ell, el portaveu de l'Executiu, va donar suport a la "integritat territorial d'"Espanya", i es va mostrar partidari d'un diàleg dins del marc constitucional.

"Les accions unilaterals no poden ser acceptades", va assenyalar Tsanakópulos, que va recalcar que Grècia dóna suport "plenament" a la integritat territorial i la "cohesió" d'Espanya.

Alhora, va afirmar que el Govern d'Atenes recolza qualsevol iniciativa acostada a "restablir el diàleg democràtic en el marc de la Constitució espanyola".

"Estem particularment preocupats per la situació a Espanya i reiterem que Europa només pot avançar unida", va afegir.

La reacció del Govern d'Alexis Tsipras, tanmateix, s'havia fet esperar en comparació amb altres estats europeus, que ja van llançar missatges de suport a la integritat territorial el mateix divendres, el que va provocar la critiques del principal partit de l'oposició, la conservadora Nova Democràcia.