L'operació Volhov està esquitxant directament el Govern arran de la transcripció de converses d'alguns dels investigats, i en particular de l'exdirigent d'ERC Xavier Vendrell, amb membres de l'executiu català. Els investigadors sostenen que un dinar que va mantenir Vendrell amb la consellera de Salut, Alba Vergés, el passat 2 d'octubre demostra que l'exdirigent republicà va intentar aprofitar la seva influència a Esquerra per obtenir contractes.

Tot i que la consellera de Presidència, Meritxell Budó, s'ha intentat refugiar rere un secret de sumari ja inexistent, la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts ha estat marcada per les qüestions sobre les acusacions de malversació i tràfic d'influència que conté l'operació, que es va conèixer dimecres passat i que va provocar en un primer moment la detenció de 21 persones, entre les quals alguns alts càrrecs del Govern.

Budó ha evitat entrar a valorar les acusacions que s'hi plantegen, que ha atribuït a un "relat per seguir criminalitzant l'independentisme". Però també ha defugit valorar si la reunió en el marc d'un dinar entre Vendrell i Vergés, podria violar del codi ètic i la llei de transparència i bon govern, atès que no figuraven a l'agenda oficial de la consellera.

"Dels dinars privats n'haurien de parlar amb les persones afectades, no amb mi. Desconec amb qui sopen i dinen els meus companys de Govern", ha argumentat la portaveu.

Segons les investigacions de la Guàrdia Civil, Vergés va dinar amb Vendrell en una trobada de més de tres hores el 2 d'octubre en què "volia fer-li algunes reflexions" que, segons conclouen els investigadors, "segurament" buscaven un tracte a favor respecte a una adjudicació de l'Institut Català d'Avalucions Mèdiques (ICAM).

Amb tot, i davant les sospites que planteja la investigació sobre un possible tracte de favor i tràfic d'influències, Budó ha expressat la confiança en els treballadors públics i les contractacions i compres que duen a terme.

De fet, quan se li ha demanat directament si Vendrell o l’exdirigent de CDC David Madí tenen influència a l’hora de decidir els contractes del Govern, ha respost amb un rotund no.