El filòsof i periodista Jordi Graupera ha manifestat en una entrevista a la BBC sobre la situació catalana, que el govern espanyol està seguint una estratègia d'intentar "aterrir" els polítics catalans per intentar aturar la celebració del referèndum de l'1 d'Octubre, al costat de l'operatiu que ha muntat per mirar de confiscar les urnes.

Graupera ha recordat que es va reformar el Tribunal Constitucional perquè pogués imposar directament penes, i que recentment s'ha imposat una multa de 12.000 euros diaris al fins avui número dos de la Conselleria d'Economia, Josep Maria Jové —detingut dimecres en l'operació dirigida a evitar el referèndum— i als cinc membres de la Sindicatura Electoral.

Segons Graupera, l'actual situació arrenca de l'etapa de govern de José María Aznar, i del fet que el Tribunal Constitucional va tombar l'Estatut que havia estat refrendat pel poble, "que va acabar en un text estatutari pitjor que el del 1979". A les preguntes de quant suport té la independència en nombre de persones, ha afegit que varia entre un 45 i un 55%, però que l'única manera d'escatir-ho és el referèndum.