Res més diferent que la Junta de Seguretat del 2017 i la del 2018. 

La posada en escena al final amb la compareixença dels dos titulars d'Interior a Espanya i a Catalunya era només un gest, un símbol, del que s'ha volgut mostrar al voltant de la reunió que ha servit per posar en marxa part dels acords que es van prendre l'any passat i que encara estaven penjant, o fins i tot alguns que estaven pendents des del 2007. 

De fet el titular de la nota de premsa de resum de la reunió, un altre gest i un altre símbol, ho mostra clarament: "Els acords marquen la Junta de Seguretat de Catalunya".

Fora cada un ha parlat pel seu públic, amb somriures i alguns tocaments de Fernando Grande-Marlaska a Miquel Buch quan ha pres la paraula en alguns moments de la roda de premsa, on no han concretat gran cosa perquè segurament l'objectiu principal era mostrar el gran esperit de cordialitat. De fet, dins "ha anat tot molt bé", deien fonts presents a la reunió.

La nit i el dia amb la reunió d'ara fa un any de fet. Una reunió, la del 2017, a les portes del referèndum que va deixar congelats tots els acords.

Avui, gestos i símbols per, precisament, atacar la situació de la convivència al carrer en forma de llaç groc. Públicament, tots dos han parlat pels seus. Grande-Marlaska dient que l'espai no es pot monopolitzar, referint-se als ciutadans independentistes que pengen els llaços. I Buch deixant clar que no hi ha cap mena de problema de convivència al carrer a Catalunya i demanant a la ciutadania que no faci cas als que treuen llaços.

I és aquí, amb aquest gest, símbol, de Buch, en què si estirem trobem la conjura dels dos titulars d'Interior.

Buch ha fet èmfasi que els problemes arriben a mitjans d'agost assenyalant clarament el moment que Ciutadans fa la crida a la retirada dels llaços i símbols. El conseller deixa clar que fins aquell moment no hi havia hagut problemes. Que els llaços fa nou mesos que estan al carrer, d'ençà que hi ha presos polítics, i que en tot aquest temps no hi hagut cap conflicte.

L'estratègia és minimitzar els que els treuen. Perquè ho fan, ara, esperonats per Ciutadans. I això roba espai polític. Tant al PSOE com a les forces sobiranistes de Catalunya. Alimentant el monstre, el monstre creix. Com més teca, més denúncia social per la retirada de símbols i més números perquè hi hagi confrontació i per animar un espai polític que ni al PSOE ni a Junts per Catalunya i ERC interessa que es faci encara més gran i desperti els vots dels qui no feien gaire cas de les urnes fins que el procés independentista ha tingut a tocar el desenllaç final.

junta de seguretat marlaska president quim torra buch generalitat - Carles Palacio

La bona sintonia entre Grande-Marlaska i Buch s'ha passejat pel Palau de la Generalitat. Els dos responsables de la seguretat d'Espanya i Catalunya han saludat els periodistes tot passant per la sala de premsa i Buch ha fet d'amfitrió, amb el president Torra, ensenyant al ministre tot el Palau. 

De moment, els resultats: entrada immediata dels Mossos al CITCO, comissions de seguiment i comitè policial a punt per començar a treballar i cap negativa a incrementar el cos de la policia catalana amb 1.500 mossos en espera del vistiplau dels qui ho han de pagar, Hisenda.