L'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha faltat a la veritat durant la seva compareixença en el judici al procés, quan ha parlat sobre el CNI.

Santamaría ha assegurat que el servei secret espanyol no va participar en indagacions prèvies al referèndum de l'1-O, quan les autoritats espanyoles buscaven de forma desesperada les paperetes i les urnes, però el director general del CNI, Félix Sanz Roldán, va assegurar al setembre que sí que hi havien intervingut i fins i tot va admetre que "ho podrien haver fet millor".

Santamaría era la responsable del CNI, però en la seva declaració com a testimoni ha intentat donar la imatge que tota la informació li facilitaven el llavors delegat del govern espanyol, Enric Millo, o la premsa.

Félix Sanz va assegurar en un col·loqui el mes de setembre passat, titulat ¿Quién paga la mentira?, ¿Es de pago la verdad?, que des del govern espanyol li van dir que la informació proporcionada "va ser útil". Tot i això va admetre que l'endemà del referèndum hi havia "moltes cares llargues" a l'executiu del PP.