Estancament continuat a la vista. Aquest és el resultat de la mitjana ponderada d'enquestes electorals dels 26-J elaborada per El Nacional. El càlcul es basa en les darreres 45 enquestes i deixa un panorama clar: el mateix que va resultar del 20-D.

Aquest gràfic agrega les 45 enquestes processades, descartats els resultats que tenien biaix. Passant el cursor sobre les línies apareix la data i la casa enquestadora. L'ultima dada de cada línia és la mitjana ponderada d'El Nacional:

El bloc de la dreta (PP-Ciutadans) aconseguiria 158 escons, mentre el bloc de l'esquerra (Podemos-PSOE) n'aconseguiria 166. Tots dos queden allunyats dels 176 diputats que fan la majoria absoluta i això deixa la Gran Coalició PP-PSOE (213 diputats) com a única opció parlamentària per fer govern –si no es volen celebrar unes terceres eleccions–.

L'escenari d'una coalició Unidos Podemos-PSOE dóna als independentistes catalans (CDC i ERC) la clau de la governabilitat davant d'un PSOE que es nega a fer un referèndum i d'un Podemos que l'ha tret de les seves línies vermelles. Aquest acord ja va fracassar en l'anterior i fallida legislatura.

Les darreres 45 enquestes també deixen molt clar l'avançament o sorpasso de Podemos al PSOE. De fet, aquesta situació es visualitza des de mitjans d'abril en tota demoscòpia electoral publicada.

La mitjana ponderada en escons evidencia qui és el guanyador de la repetició d'eleccions. Així com PP i Ciutadans perden respectivament quatre i un diputats, el PSOE en perdria deu. La marca de Pablo Iglesias creixeria 17 escons de cop, de 69 a 86. Aquests són els escons de la mitjana ponderada d'El Nacional comparats amb els resultats de les eleccions del 20-D:

La gràfica en percentatge de vot també evidència la mateixa tendència amb un afegit: el creixement de Ciutadans és insuficient a causa de la poca força que té en circumscripcions rurals:

L'equador de la campanya mostra una segura (que no contundent) victòria del Partit Popular amb el 28,99% dels vots, alhora que Podemos consolida la segona posició però es manté luny dels de Rajoy. Cas a part són PSOE i Ciutadans, on Sánchez i Rivera queden apartats, de moment, de la cursa pel primer lloc. La darrera setmana de campanya serà clau per veure si el PP arriba al 30% del vot i Podemos passa del 25%.