El president del Govern de Gran Canària, Antonio Morales, ha acusat aquest divendres el govern d'Espanya i a Europa de "crear un caldo de cultiu de l'odi i la xenofòbia" a l'illa, mentre ha mostrat "el cansament" del territori insular davant de la "nefasta política de migració".

Morales s'ha expressat així durant una roda de premsa que ha ofert a causa de la "irresponsabilitat d'ambdós governs", així com pels "perillosos efectes socials del seu menysteniment" a les Canàries i perquè el "desmantellament del moll de la vergonya no ha suposat, ni de bon tros, no solucionar la situació, sinó amagar-la".

Vivint indignament

En concret, ha dit que els immigrants estan ara en un lloc "fora de la vista, on igualment malviuen desenes de persones sense aigua i sense llum, que es va enfangar amb l'última borrasca, i on romanen fins a dues setmanes quan és un lloc per estar 72 hores, inclosos menors", en relació amb el campament de Barranc Sec, a Las Palmas de Gran Canària.

"No es pot concentrar milers de persones sense recursos i menys en aquesta situació de falta de control, ja que quan surten al cap de 72 hores i queden abandonades a la seva sort, sense mitjans ni suport", va postil·lar.

Així mateix, ha indicat que la situació ha estat denunciada per diverses ONG a causa de "la violació de drets humans i de la normativa internacional en què incorre el govern europeu i espanyol, que no només ignora la societat grancanaria, sinó totes les seves institucions", ja que tant el Consell com els ajuntaments, el Parlament i el govern canari han reclamat una solució.

Tanmateix, ha exposat que el resultat han estat "diverses visites i explicacions que eludeixen la situació i no la resol".

Finalment, ha exigit al govern espanyol "no" frenar els migrants que volen agafar un avió, ja que la Policia "lògicament rebent ordres posen dificultats al procediment habitual d'embarcament fins que perden l'avió", mentre ha demanat la reactivació "de manera immediata" de les derivacions, ja que la Península té "centenars de places lliures, Gran Canària no pot afrontar aquesta situació sola, ni ser una gàbia, i necessita la solidaritat de les comunitats amb places lliures".

Morales ha afirmat que Canàries "continuarà sent punt de recepció de migrants", per la qual cosa ha reclamat més infraestructures d'acollida "digna, no molls ni campaments".

A més, ha afegit que "molt important" són les mesures d'integració i inclusió i, a llarg termini, un canvi radical de la política migratòria que inclogui acords bilaterals amb els països africans amb què Europa, d'altra banda, té un gran deute pendent".

Sectors interessats en l'odi

A més, el president també ha criticat que els governs "tarden mesos" a realitzar les proves òssies i tenen persones adultes entre els més de 2.700 menors acollits a les illes, la qual cosa, considera que "també pot generar conflictes com que es produeixen, puntuals, però previsibles entre ells mateixos en llocs públics, ja que romanen ociosos 24 hores al dia, volent marxar amb les seves famílies, amb impediments de la policia perquè puguin agafar un avió i, en aquesta situació sense control, fins i tot amb l'arribada de persones amb antecedents que són un perill per als mateixos migrants que busquen un futur millor", segons informa el govern canari.

Per a Morals, tot això "no només és un  brou de cultiu perillós", sinó que va apuntar "està sent utilitzat per sectors interessats a generar odi i rebuig, i pitjor encara, per generar més violència amb convocatòries per anar a 'caçar el moro'", que el mateix president assegura haver rebut.

Així, ha avisat que aquesta deriva de la situació "pel seu menysteniment" és una "irresponsabilitat davant de la qual no quedarà impassible".

Fotografia principal: Manifestació a favor dels drets dels migrants en Gran Canàries / Europa Press