"La clau migratòria s'ha focalitzat en clau de frontera. I no d'oportunitat", ha explicat aquest divendres el director de l'Institut Universitari d'Estudis sobre Migracions de la Universidad Pontificia Comillas, Alberto Ares. "A Europa va començar amb el Brexit" i constata que "cada vegada vivim en una societat més polaritzada a nivell de partits polítics". 

En un esmorzar organitzat per l'Observatori Blanquerna i sota el títol "Podrem viure junts?", Ares ha detallat que alguns partits polítics han fet servir justament aquest concepte i tecles com la por per tal de créixer. "Seguretat per davant de la humanitat. Tots els discursos van cap aquí. Polaritzant més en en seguretat, tenir les fronteres cobertes. Partits com Vox o el partit de Marine Le Pen  estan posant aquestes coses en el focus".

migració unsplash

Per què l'opinió pública segueix pensant que és un problema?

Segons Ares, hi ha moltes circumstàncies. "Hi ha una part de la població que s'està quedant fora. El discurs del nacionalisme nativista és una tecla que està sent molt forta" i insisteix que "des de fa diversos anys no s'ha invertit gairebé res en viure junts, en integració o cooperació". "Això ha fet que la gent que arriba amb menys recursos s'acosten a la exclusió, viuen en zones concretes, i es concentren per recursos i això no només afecta als migrants", ha subratllat. 

Relacionat amb la migració també hi ha la identitat. "En un món globalitzat, necessitem pertànyer a alguna cosa o lloc", ha exposat. El comentari ha generat debat entre els assistents per la sensació de pertinença, per la necessitat de tornar en algun moment però també de seguir creixent. 

La trobada ha posat de manifest que al voltant dels migrants encara hi ha molts prejudicis, sobre d'on venen i què fan. "Si tenen un negoci, ja no són migrants, són estrangers", s'ha comentat a la sala. A més, també ha quedat palès que les administracions hi juguen un paper important, i que per tant, cal que aquestes s'hi impliquin.