El Consell Executiu del Govern ha aprovat aquest dimarts la subscripció d'un protocol de col·laboració entre la Generalitat Valenciana i la Generalitat de Catalunya a través del Memorial Democràtic adscrit al Departament de Justícia.

L'objectiu és que les dues administracions puguin intercanviar perfils genètics que permetin la localització, recuperació i identificació de restes de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Els dos governs estan portant a terme programes similars per obrir fosses al respectiu territori i identificar-ne les restes. L'acord preveu la col·laboració en els treballs de localització, documentació, preservació i identificació de fosses, així com la reparació i la dignificació de les víctimes.

El govern català va signar el passat setembre un conveni amb la Comunitat Foral de Navarra per compartir perfils genètics i identificar víctimes del franquisme. Fruit d'aquesta col·laboració es va identificar una primera persona, Ramón Haro Gómez, un pres republicà que, l'any 1938, va fugir de la presó de màxima seguretat del Fuerte de Sant Cristòbal de Monte Ezkaba (prop de Pamplona) i posteriorment va ser executat i enterrat en una fossa sense cap judici previ.