La viceprimera secretària del PSC i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha plantejat un futur Govern a la valenciana a Catalunya amb el seu partit i SíQueEsPot com a "aliats". "Crec que en un futur podem ser clarament aliats amb vista a propiciar el canvi a la Generalitat i moure aquesta centralitat que s'ha remogut i buscar complicitats", ha destacat en una entrevista d'Europa Press.

Preguntada per si veuria amb bons ulls una Generalitat que segueixi l'estela de la Comunitat Valenciana –amb govern de PSPV, Podem i Compromís–, ha assegurat que "podria ser una opció de futur" tot i que ho ha vinculat al resultat de les eleccions generals del 26 de juny i als possibles pactes que sorgeixin per forjar un govern alternatiu al del PP.

"Ara venim d'un moment complicat, difícil, en què ha estat impossible formar Govern perquè alguns han considerat que els donava molt més rèdit anar a eleccions" –ha dit en al·lusió a Podem–, mentre que el PSOE ha actuat amb responsabilitat d'Estat i s'ha esforçat a aconseguir un pacte.

Creu que el fet que Podem no hagi volgut facilitar un govern de canvi tindrà repercussions a les urnes i que el PSOE sortirà afavorit perquè els votants veuran que ha estat el partit que més s'ha esforçat: "La gent se sent molt més còmoda quan veu que els seus polítics intenten buscar solucions, encara que estiguin als antípodes ideològics i no quan contínuament juguen un partit Barça-Madrid".

Parlon s'obre a negociar amb totes les forces després del 26J, també amb Podem: "És possible que anem a un govern de pacte a Espanya, que després tindrà la seva translació en el que pot succeir a Catalunya o altres comunitats", especialment per abordar temes socials, econòmics i de projecció internacional.

Ni obstacle, ni enemic

La líder socialista no creu que SíQueEsPot sigui un "obstacle" ni un enemic i considera que els socialistes poden compartir espais de futur amb vista a configurar un Govern que aposti per les polítiques socials, per revertir les retallades dels últims anys i aixecar ponts de diàleg.

"Tenim experiències similars a València, per exemple, que estan funcionant" i amb vista al futur es poden plantejar conjuntament propostes de progrés i de dinamització de l'economia i de la societat i fomentar la complicitat territorial.

Creu que En Comú Podem no va guanyar les eleccions generals a Catalunya per la seva defensa del referèndum, sinó perquè "la gent va visualitzar que era una garantia més ferma" que la del PSC per aconseguir un canvi de Govern.

"No sé si ara la gent tindrà la mateixa percepció" després que Podem hagi impedit un govern de canvi liderat pel PSOE i hagi forçat la convocatòria d'unes noves eleccions, ha afegit.

Si no s'ha constituït un govern progressista, és perquè Podem no ha volgut, segons Parlon, que espera que els ciutadans valorin els esforços del PSOE: "És qüestió d'utilitat de vot sense perdre l'essència ideològica".

Sense Pere Navarro

Preguntada per si l'exprimer secretari del PSC Pere Navarro hauria d'haver estat a la llista per a les eleccions generals, ha evitat pronunciar-se, però ha dit que "hi ha un biaix" en els qui asseguren que s'ha d'incloure per la seva defensa pionera del federalisme.

"Fer una correlació entre haver d'anar a la llista per haver tingut un paper crucial en aquest procés és estrany, erroni", ha afegit, i ha dit que és important que el PSC hagi tingut en compte el pes territorial de les federacions i la inclusió d'independents com el filòsof Manuel Cruz, número dos per Barcelona.

Confia a millorar els resultats registrats als comicis del 20 de desembre, els pitjors del PSC en unes generals, i també els de les últimes autonòmiques: "Estem en condicions de garantir una bona governabilitat a Catalunya".

Encara no ha decidit si en el pròxim congrés del PSC es postularà per liderar el partit o ser la pròxima candidata a presidir la Generalitat, però té clar que vol "ser una veu activa i participar en la transformació que el PSC ha de tenir a Catalunya", tot i que subratlla el seu compromís amb Santa Coloma de Gramenet.