Ja és oficial. S'han complert totes les previsions i la pel·lícula Alcarràs, dirigida per Carla Simón, serà la candidata d'Espanya als Oscar, tot i que encara haurà de passar un seguit de rondes per poder ser nominada com a millor pel·lícula estrangera. Aquest anunci de l'Acadèmia del Cinema Espanyol ha generat molta alegria entre els membres de l'equip de la pel·lícula, però també ha tingut tot un seguit de reaccions dels polítics del país que han celebrat a les xarxes que una pel·lícula en català pugui viatjar a Los Angeles per optar al premi més prestigiós del cinema, després de guanyar l'os d'or al festival de Berlín aquest 2022. Aquesta alegria ha estat unànime entre els membres del Govern i també de Junts i ERC, així com del PSC i comuns. 

En el cas del president Pere Aragonès, els ha desitjat ventura en aquest camí cap als Oscar: "Enhorabona a la Carla Simón, tot l'equip de la pel·lícula i el poble d'Alcarràs. Molta sort en el camí cap als Oscars amb aquest cant a la pagesia i a la nostra terra. I en català!", ha piulat. 

Tuit de Pere Aragonès
Tuit de Pere Aragonès

"Una joia del cinema en català"

La portaveu del Govern Patrícia Plaja ha valorat en nom de tot l'executiu aquest triomf del cinema català i en català en la roda de premsa posterior a la reunió del president amb tots els consellers, en la que també ha participat el conseller d'Economia, Jaume Giró. Per Plaja, aquesta és "una grandíssima notícia per a Catalunya, també per al català" i s'ha mostrat convençuda que es valorarà el que ja és "una joia del cinema en català". Així, ha traslladat les felicitacions del Govern a la directora i a tot l'equip de la pel·lícula, a més de "a totes les persones que no s'hi veuen" però que l'han feta possible.

 

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, també ha volgut celebrar aquesta bona notícia i ha compartit el següent missatge a les xarxes: "Alcarràs anirà als Òscars! Quantes alegries que ens està duent aquesta pel·lícula! Moltes felicitats a Carla Simón i a tot l’equip de davant i darrere les càmeres. La Berlinale va ser molt especial, la producció ha omplert els cinemes catalans i continua el seu gran recorregut!". Després d'un gran èxit als cinemes, Alcarràs ja ha aterrat a algunes plataformes, acostant la pel·lícula a moltes més llars. 

Un triomf mundial del cinema en català 

Des de Junts, el vicepresident Jordi Puigneró ha rebut amb alegria la candidatura d'Alcarràs, tal com ha compartit a Twitter. "Alcarràs de camí als Oscar. Quina gran notícia! L’enhorabona a tot l’equip!", mentre que la presidenta del partit, Laura Borràs, també ha volgut donar l'enhorabona a l'equip de la pel·lícula. "Carla Simón i Alcarràs continuen triomfant arreu del món. Una gran notícia per al cinema català! L'enhorabona a tot l'equip!", ha escrit la presidenta suspesa del Parlament. 

El cap de l'oposició, Salvador Illa, ha volgut sumar-se al gran llistat d'elogis que ha rebut Alcarràs durant aquesta jornada. "Avui Alcarràs inicia la seva carrera cap a l'Òscar. És un orgull que una pel·lícula rodada en català, amb tanta sensibilitat i d'una gran directora, com és la Carla Simón, ens representi als premis més prestigiosos de l'Acadèmia de Hollywood. Enhorabona a l'equip i molta sort!". Per la seva part, la líder dels Comuns, Jéssica Albiach, ha destacat que una pel·lícula en català representi Espanya als Oscar: "Sou l'orgull de Catalunya!", ha dit a la directora i el seu equip.