El Govern presentarà una denúncia contra les setze detencions per part del Cos Nacional de la Policia d’ahir dimecres a les comarques gironines per si els fets poden ser constitutius d’un delicte de detenció il·legal. Paral·lelament, el vicepresident Pere Aragonès i consellera de Presidència, Elsa Artadi, exigiran avui explicacions a la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, sobre l’actuació policial “inacceptable” dimecres a les comarques gironines. Aragonès i Artadi es reuniran aquest matí amb Calvo a Madrid.

L’executiu considera que darrera de les detencions dels alcaldes de Verges i de Celrà, així com del fotoperiodista d’El Nacional i de diversos ciutadans, sense ordre judicial, poden ser un delicte. El Govern recorda que l’article 167 del Codi Penal castiga tant al particular com al policia que faci una detenció fora dels casos que autoritza la llei.

El Govern sosté, davant les setze detencions, que “el dret a la llibertat és un dels fonamentals del nostre ordenament jurídic, no només per venir recollit expressament en l'article 17 de la Constitució, sinó perquè en el seu article primer s'assenyala a la llibertat com un dels valors superiors del nostre ordenament jurídic “.

En AQUEST context, defensa que la Declaració Universal de Drets Humans de 10 de desembre de 1948 prohibeix la detenció arbitrària (article 9); también cita el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de Nova York de 16 de desembre de 1966, que estableix a més que la detenció NOMÉS podrà acordar-se per els causes legalment LICITUD; i la Convenció per a la Salvaguarda dels Drets de l'Home i de les llibertats Fonamentals, feta a Roma el 4 de novembre de 1950, que estableix a els supósits en què una detenció és legítima.