"Catalunya mereixia aquests pressupostos". Així ha lamentat el president del Generalitat, Quim Torra, que els grups de l'oposició hagin tancat la porta a tramitar els pressupostos. L'últim intent de l'executiu per tirar-los endavant, a través d'una pujada d'impostos proposada pel vicepresident Pere Aragonès, no ha arribat a bon port i els comuns -socis prioritaris- l'han titllat d'insuficient.

Malgrat tot, però, Torra ha negat que pensi en convocar eleccions i ha assegurat que "començarem a treballar en la pròrroga pressupostària". "No creiem que ara unes eleccions convinguin a aquest país", ha sentenciat, després que diversos grups li hagin retret que si no és capaç de tirar els comptes endavant, convoqui eleccions o presenti una moció de confiança.

Tot i això, Torra ha culpat del 'no' dels grups a negociar i aprovar els pressupostos als "interessos dels partits" davant l'atapeït calendari electoral d'aquesta primavera, i ha proposat tornar a parlar-ne després dels comicis.

El president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès han comparegut aquest dimecres a la cambra catalana per presentar l'avantprojecte de pressupostos a petició pròpia, però després que diversos grups -Cs, PSC i comuns- haguessin demanat la compareixença de Torra per saber l'estat dels comptes.

La presentació d'aquest dimecres, doncs, no ha suposat cap votació sobre els comptes. El Govern ja va informar que no els sotmetria a votació al Parlament fins que no tingués assegurada la seva tramitació. Després del debat estèril d'aquest dimecres a la cambra, que només ha servit per constatar les diferències entre els grups, ha quedat en evidència la impossibilitat de tirar endavant els comptes.

Proposta de reforma fiscal

El vicepresident Aragonès havia proposat minuts abans una reforma fiscal si s'aproven els comptes, que vindria de modificacions en Successions, IRPF i Actes Jurídics Documentals, i que generaria uns ingressos addicionals de 177,3 milions d'euros

Concretament, el vicepresident ha plantejat que el tram de l'IRPF autonòmic màxim del 25,5% s'apliqui a les rendes de més de 120.000 euros anuals -quan ara està als 175.000-, o que l'actual bonificació de l'Impost de Successions i Donacions es redueixi entre 4 i 25 punts percentuals en la quota tributària per als grups de parentiu 1 i 2, mantenint la bonificació del 99% per als cònjuges.

La presentació i última proposta d'Aragonès havia de servir per sondejar els grups i veure els possibles suports per tramitar els comptes, però només ha servit per acabar donant els pressupostos per perduts. 

Els comuns, únic socis possibles davant la negativa de la resta, han titllat la proposta de de "pirotècnia" i de "simbolisme". Els números d'Aragonès queden lluny del que havien demanat els comuns, que plantejaven recaptar fins a 700 milions d'euros a través d'una reforma fiscal més amplia. "Aquí es queden amb la seva proposta", ha sentenciat la presidenta de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, donant per tancat el debat.