El pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre els exiliats independentistes, fet públic aquest dimarts al matí, ha de ser llegit i analitzat amb el màxim detall. Així ho traslladen des del Govern, que es mostren prudents, però sí que hi veuen una possible escletxa per als dirigents independentistes exiliats. La portaveu Patrícia Plaja ha posat el focus en el fet que es pugui denegar euroordres si hi ha vulneració de drets fonamentals en un “grup identificables” de persones, on Palau inclou el moviment independentista, i que això obre la porta al “reconeixement d’una causa general”. Tot i això, ha deixat clar que continuaran lluitant per l’amnistia i pel retorn dels exiliats “com més aviat millor”.

🔴 Carles Puigdemont i la sentència del TJUE per les euroordres, última hora | DIRECTE


En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, que encara no ha aprovat el projecte de pressupostos, la portaveu del Govern ha volgut començar expressant el “màxim suport al president Puigdemont, al conseller Lluís Puig i la resta d'exiliats que continuen lluitant per demostrar la persecució del jutge Marchena, el jutge Llarena i el poder judicial espanyol”. Feta aquesta introducció, Patrícia Plaja ha remarcat que és “un pronunciament tan important com complex”, que no es poden fer “valoracions precipitades” i que “s’ha de llegir al detall i ser prudent”. Malgrat tot, sí que ha volgut assenyalar una escletxa.

“És un element rellevant el fet que el Tribunal posi el focus en què es poden denegar euroordres si hi ha vulneració de drets fonamentals a un grup identificable”, ha subratllat Plaja, aferrant-se a les interpretacions "legitimades" que han fet les mateixes defenses dels exiliats. Preguntada si es podria encaixar l’independentisme en aquest “grup identificable”, ha estat clara: “Aquest grup identificable ens identifica a tots els independentistes”. Ha reblat en aquest sentit que el TJUE “obre la porta al reconeixement d’una causa general contra el moviment independentista”. I ha conclòs: "Un bon dia pel Govern serà el dia que puguin tornar a casa els exiliats".

Pressupostos “ben aviat”

En paral·lel, s’han reprès les negociacions amb el PSC per als pressupostos de la Generalitat. Aquest dilluns, van mantenir dues reunions “llargues”, matí i tarda, i van emplaçar-se a continuar parlant aquest dimarts per a tancar “els últims serrells”. La portaveu del Govern s’ha mostrat optimista perquè “ahir es va avançar molt”, “s’estan acabant de redactar els pocs serrells que queden” (on no inclouen l’ampliació de l’aeroport del Prat) i ha confiat “tancar un acord ben aviat”. En aquesta línia, ha deixat clar que, després de la cessió de la B-40 “ja no hi ha motius objectius pressupostaris ni d’altra mena perquè la negociació s’allargui”. De la mateixa manera, ha deixat clar que l’acord amb els socialistes “serà absolutament compatible amb el dels comuns”, signat abans de Nadal.

Un cop s’assoleixi l’acord amb el partit de Salvador Illa, assegurats els vots al Parlament, el Govern aprovarà l’avantprojecte de pressupostos. Però l’executiu, malgrat “lamentar les dificultats de les últimes setmanes”, continua sostenint que li agradaria incorporar-hi Junts per Catalunya. En aquest sentit, Plaja ha recordat que s’han incorporat 54 mesures dels juntaires i ha confiat que s’hi acabin sumant.