El Govern ha sortit al pas de les crítiques que ha aixecat la seva resposta a l'atac de Hamàs d'aquest dissabte a Israel. La consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, que ha comparegut a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu amb motiu de l'aprovació de l'avantprojecte de llei per a la creació del cos d'acció exterior de la Generalitat, ha expressat el "posicionament clar i unànime" del Govern de "condemna rotunda" al que ha descrit com un "atac brutal perpetrat per Hamàs aquest dissabte, un atac indiscriminat contra la població civil, que ha arribat a provocar centenars de morts, més de 800, i que ha implicat el segrest de desenes de persones". Serret ha afegit que amb totes aquestes consideracions l'atac de Hamàs "es pot considerar de terrorista, una atrocitat injustificable i contrària al dret internacional humanitari". La consellera ha fet aquestes valoracions després que la seva predecessora al càrrec, Victòria Alsina, ha criticat la resposta del departament, que ha titllat de tardana i equidistant, en termes similars a les veus que s'han aixecat des de cercles proisraelís de Catalunya.

Dissabte la consellera va condemnar els atacs contra la població civil a Israel i va lamentar profundament les víctimes que han provocat, a través d'una piulada a les xarxes socials, on va fer una crida a "acabar amb l’escalada de violència que està tenint efectes devastadors, sobretot entre la població civil palestina i israeliana". "Estem al costat dels pobles d’Israel i Palestina, de totes les víctimes d’aquest conflicte, i apel·lem a redoblar els esforços per garantir la pau i la convivència amb ple respecte als drets humans", va assegurar.

El mateix dissabte el president, Pere Aragonès, va repiular la publicació de Serret. Aquesta resposta va provocar retrets des de l'entorn de Junts i de cercles proisraelís que la van considerar insuficient. Diumenge, en una compareixença a Masquefa (Anoia) per valorar la manifestació espanyolista a Barcelona, Aragonès va fer la primera valoració pública en nom del Govern. "Vull condemnar l'atac de Hamàs contra població civil israeliana i lamento profundament l'escalada de violència que s'està produint i la situació de guerra que s'està estenent", va assegurar, a més de fer una crida a què "aquesta escalada no vagi a més i a utilitzar les vies diplomàtiques per un escenari de pau i garantia dels drets fonamentals de tota la ciutadania, especialment de la població civil". Això, però, no va impedir que continuessin les crítiques contra la reacció de l'executiu.

"No jugar amb això"

A la roda de premsa d'aquest dimarts, Serret ha tensat la resposta del Govern, tot i que en ser interrogada sobre els retrets d'Alsina ha assegurat que era el mateix posicionament mostrat pel Govern des del "primers minuts" i ha reclamat que "ningú intenti jugar amb això". La consellera ha insistit també a la crida a l'acció diplomàtica. "Expressem de nou i refermem la nostra preocupació per la situació de violència que s'ha generat i que sobretot ocasiona danys entre la població civil d'Israel i Palestina i per això continuem mantenint aquesta exigència, que totes les parts del conflicte evitin que l'objectiu sigui la població civil, que evitin els atacs indiscriminats", ha reblat.

La consellera ha explicat que el Govern està en contacte amb les autoritats, que Aragonès s'ha posat en contacte amb l'ambaixada d'Israel i també amb la de Palestina, i que es fa seguiment dels catalans que són al territori, la majoria dels quals ha explicat que són per motiu de feina o estudiants. El Govern, que ha recomanat no viatjar a Israel, ha habilitat un telèfon de contacte (+34 93 874 90 64) per a casos d'emergència.

Cos d'Acció Exterior

La consellera ha comparegut en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu per anunciar l'aprovació de l'avantprojecte de llei per a la creació del cos d'acció exterior i de la Unió Europea de la Generalitat que, segons ha explicat, estarà integrat per personal especialitzat en l'àmbit de les relacions internacionals i seran presents a diversos departaments, per tal d'internacionalitzar més l'acció del govern. Serret, que ha subratllat la voluntat de retenir talent en aquesta matèria, ha evitat quantificar el cost ni la dimensió d'aquest nou cos.