El Govern de la Generalitat ha acordat en la seva reunió d’aquest dimarts personar-se en el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra la reforma del reglament del Parlament de Catalunya, aprovada la setmana passada. Així ho ha anunciat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, després del Consell Executiu.

Segons ha explicat Turull, la Generalitat presentarà un recurs de súplica perquè quedi sense efecte la decisió de l'alt tribunal i s'inadmeti el recurs promogut pel president espanyol Mariano Rajoy. Si el recurs de súplica no fos estimat, l'executiu català també presentarà al·legacions en defensa de la constitucionalitat de la norma i sol·licitarà l'aixecament de la suspensió de l'apartat 2 de l'article 135 del reglament del Parlament.

“És una indecència des del punt de vista polític i jurídic”, ha qualificat Jordi Turull. El portaveu del Govern ha assegurat que l’admissió a tràmit del recurs del govern espanyol “ve a dir que els catalans no som iguals que els altres ciutadans de l’Estat”, perquè el Congrés i altres parlaments autonòmics tenen reglaments similars.

La decisió de personar-se s'ha pres a proposta del propi  Jordi Turull i també del conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva. Turull ha denunciat el que considera un "abús de dret". El recurs del govern espanyol, ha expressat, forma part d'una "persecució preventiva i ideològica" 

Turull ha criticat que el Tribunal Constitucional és el “braç executor” del govern de Mariano Rajoy. El conseller de la Presidència ha ironitzat que l’alt tribunal “podria tenir la seu a la Moncloa i compartir consell de ministres”, perquè “acaba fent el que li ordena el govern espanyol”.

L’estratègia, en mans de JxSí

El Govern no ha adoptat cap posicionament a l’hora de tramitar la llei del referèndum, inscrita aquest dilluns en el registre del Parlament. “Anem a la una amb el grup de Junts pel Sí”, ha assegurat Jordi Turull. El portaveu del govern ha afegit que “nosaltres estem a punt pel dia que s’aprovi la llei del referèndum”.

“La decisió sobre com es tramita la llei del referèndum correspon al grup parlamentari, que tindrà tot el nostre suport”, ha declarat Turull. Segons el conseller de la Presidència, “no es pot descartar res”, però és poc probable que es tramiti per la via ordinària.

Condemna a la turismofòbia

El conseller de la Presidència també s’ha referit a l’atac a un bus turístic per part de membres de l’organització Arran, vinculada a la CUP. “El Govern condemna sense matisos l’atac”, ha dit Turull, que ha avançat que l’executiu s’hi personarà un cop es presenti una denúncia. “Demanem que es replantegin aquest tipus d’accions, que són dels tot condemnables”, ha dit. Ha recordat que, fins i tot acceptant el seu marc, "la violència no s'arregla amb violència".

“No col·laborarem a fer el caldo més gros”, ha contestat el portaveu preguntat sobre si compartia les comparacions amb la kale borroka. Ha volgut deixar clar que l'atac no té res a veure amb el procés. “Qui vulgui barrejar naps amb cols, nosaltres no li farem el joc”, ha conclòs.

Guàrdies civils a El Prat

Sobre la situació a l’aeroport d’El Prat per la vaga en els controls de seguretat, el Govern “demana a AENA, que està desapareguda, que comparegui, i a la delegació del govern espanyol que no marxi de vacances”. Jordi Turull ha dit que el que no és admissible és que “un conflicte laboral afecti la bona qualitat del servei”.

En aquest sentit, el portaveu de l’executiu ha demanat a l’Estat que, si no s’arriba a un acord amb els treballadors, es cobreixin les mancances amb recursos propis. Amb guàrdies civils, ha ironitzat: “Segur que la Guàrdia Civil farà més feina a l’aeroport que perseguint urnes”.

Les obres no aniran a Sixena

Pel que fa a la demanda de les obres de Sixena que es troben al Museu de Lleida, Turull ha insistit que “no es donen les condicions jurídiques ni tècniques perquè es produeixi el que s’està reclamant". És per això que ha fet seves les paraules del conseller de Cultura, Lluís Puig, qui aquest dilluns va afirmar que “per voluntat nostra, les peces no sortiran del Museu de Lleida mentre sigui conseller”. El portaveu ha dit que “aquestes obres estan aquí i es quedaran aquí”.

Cap consigna de vacances

Preguntat sobre si hi ha consignes a l’hora de marxar de vacances, com han fet alguns grups parlamentaris, Jordi Turull ha respost que no se n’ha donat cap als consellers. “Normalitat absoluta”, ha contestat. “La feina s’està fent i està organitzada. No s’ha donat cap consigna. Vostès saben que un conseller de la Generalitat sempre està localitzable”, ha afegit. La pròxima reunió del Consell Executiu del Govern tindrà lloc el pròxim 29 d’agost.