El pla de refundació de la DGAIA, anunciat pel Govern i que aquest dilluns ha presentat la consellera de Drets Socials, Mónica Martínez Bravo, va més enllà de reformar la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i aposta per suprimir-la. Tal com ha explicat la titular del departament, arran de la doble crisi que pateix l'ens, es crearà de zero una nova direcció general centrada en la prevenció i la protecció de menors, que ara està en qüestió. El nou organisme es dirà Direcció General de Prevenció i Protecció de la Infància i l'Adolescència (DGPPIA), es crearà la setmana vinent, en el Consell Executiu del pròxim dimarts 3 de juny, a través d'un decret. 

“Aquest pla ens ha de permetre transformar i obrir una nova etapa, deixant enrere la DGAIA i refundant-la cap a un sistema més àgil i eficient, que previngui les violacions dels drets als infants i que els protegeixi de manera més efectiva”, ha manifestat la consellera a l'inici de la seva intervenció.  

Sense pressupost

Martínez no ha detallat el pressupost d'aquesta nova transformació, tot i que ha assegurat que "s'hi abocaran tots els recursos que calgui" i ha recordat que "hi ha uns 50.000 expedients oberts". La consellera ha insistit que en els darrers anys hi ha un nombre major de menors que necessiten l'assistència de la Generaltiat. Segons dades de la Fiscalia de Menors, el 2023 hi havia uns 13.000 expedients de protecció oberts per a menors en risc. D'aquests, prop de 9.000 estan en centres de la Generalitat, separats dels pares.

La clau de la nova DGPPIA és que tindrà dues noves subdireccions, que se centraran en l'atenció als menors, i la gestió econòmica la tindran altres direccions del Departament de Drets, com les ajudes a joves extutelats, que ara  estan sota sospita i investiga la Sindicatura de Comptes i l'Oficina Antifrau de Catalunya. Les entitats del Tercer Sector són les encarregades de donar aquestes ajudes, i aquesta competència delegada se'ls retirarà a partir del 31 de desembre d'aquest any i ho gestionarà la Generalitat. 

Així, la Direcció General de Prestacions Socials, serà l'encarregada de les ajudes a joves extutelats. I, la contracció de places als centres anirà a càrrec de la Direcció General de Provisió de Serveis. I les noves subdireccions seran: La Subdirecció de Prevenció i Atenció a la Infància i l'Adolescència, que se centrarà en la tasca de prevenció, el servei de coordinació de Barnahus (atenció a menors que han patit agressions sexuals); i la Subdirecció de Protecció a la Infància i Adolescència Tutelada i Extutelada, on s'inclou un servei d'atenció a Joves Migrants Sols, i un servei d'atenció i urgències de maltractaments. A més, es crearà una Oficina de Control de Gestió i una Unitat de seguiment d'incidències i Revisió de Protocols.

La consellera ha anunciat que ha encarregat una auditoria de tots els serveis i que han demanat a totes les entitats i fundacions, que han d'enviar-los les auditories de l'exercici 2024, com s'ha de fer sempre.  

Contractació de 300 professionals

La consellera també ha explicat que el Govern contractarà uns 300 professionals ara i fins al 2027 per a l'atenció als menors sota la tutela o guarda en els diferents centres que hi ha als municipis. 

En l'atenció als menors, s'ha nomenat ja un nou càrrec, una subdirectora, Ester Vallbona, psicòloga clínica, i coordinadora dels mitjans amb els equipis locals (EAIA), que són els que detecten si un menor o adolescent està en risc.

Acció contra "depredadors digitals"

La consellera ha especificat que es renovaran els protocols, com ara el treball conjunt amb els Mossos d'Esquadra per "controlar els depredadors digitals", tal com va passar amb la menor sota la guarda de la DGAIA explotada sexualment, cas descobert recentment, tot i que està al final de la investigació, i on, almenys hi ha un altre menor de 14 anys afectat.

Preguntada per aquest cas, Martínez ha assegurat que "estan buscant el tutor de la menor per personar-s'hi com a acusació popular", tot i les dificultats processals perquè la causa està gairebé tancada. En aquest sentit, la consellera ha declarat que es reforçarà el control del miler de menors que s'escapen anualment dels centres de la Generalitat.

Nou sistema de desemparament

Finalment, la consellera també ha avançat que es prepara un nou sistema administratiu de desemparament de menors per tal que siguin una excepció els casos que els nens i adolescents són separats dels pares, tal com recomana la Síndica de Greuges. Aquesta modificació s'estudia amb el Departament de Justícia, ha precisat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!