El nombre de nens i adolescents que viuen en centres de protecció tutelats per la Generalitat s’ha duplicat els últims deu anys. Des del 2015 fins avui, el nombre de menors que abandonen el domicili familiar i han de ser allotjats en aquests equipaments ha crescut un 96%, i ha passat dels 2.672 fa una dècada als 5.249 registrats l’abril del 2025. Les dades, facilitades per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) a El Periódico, indiquen que hi ha un augment constant de menors sota la vigilància dels serveis especialitzats en detecció de maltractaments, mentre que les alternatives per allotjar-los en famílies d’acollida o amb altres familiars han disminuït de manera significativa.

Aquest dilluns, el Govern presenta un pla per transformar la DGAIA, arran de la polèmica generada per la gestió d’aquest organisme en el cas d’una nena víctima d’una xarxa de prostitució i pederàstia mentre estava sota la seva tutela, així com per les investigacions obertes per la Sindicatura de Comptes i l’Oficina Antifrau per irregularitats i disfuncions.

19.610 nens i adolescents registrats a la DGAIA

Segons les dades més recents, d’abril del 2025, la DGAIA té registrats un total de 19.610 nens i adolescents. El 55%, és a dir, 10.743 menors, estan sota el seguiment dels 57 Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA), però continuen vivint amb els seus pares. D’aquests, més de la meitat, 6.276 infants, es troben en situació de risc greu de patir algun tipus de maltractament, tot i que el 57% de les famílies col·laboren amb les institucions, i algunes (650 famílies) reben una ajuda econòmica de la mateixa DGAIA per facilitar la criança.

Tal com explica el citat diari, actualment hi ha 8.867 infants separats dels seus pares, un 60% dels quals són nois en edat de secundària. D'aquests, el 60% viu en centres de menors o pisos de la DGAIA, i la resta viuen amb altres familiars o famílies d'acollida

Centres al límit

Segons les dades analitzades, els centres de menors es troben al límit de la seva capacitat, amb un 101% d'ocupació, ja que hi ha més menors que no pas places disponibles. A més, el 41% dels menors que viuen en aquests centres han migrat sols i, per tant, no tenen cap adult de referència o confiança que els pugui cuidar. Tot i això, el nombre de centres de la DGAIA s'ha quadruplicat en deu anys i el nombre de places ha augmentat en un 150%. Aquests centres, majoritàriament, són gestionats per entitats socials, fundacions o empreses privades subcontractades pel Govern. Una de les raons que explica l’increment notable dels menors en centres és l’arribada de menors migrats sols, joves que poques famílies estan disposades a acollir.

L’increment del nombre de menors que resideixen en centres de protecció ha comportat també un augment dels joves que ja no estan sota tutela, però continuen rebent suport. Actualment, un 30% dels 5.801 joves registrats a l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET) participa en programes d’habitatge, tot i que una gran part rep ajudes econòmiques. Fa deu anys, només hi havia 328 joves vivint en aquests allotjaments, de manera que aquesta xifra s’ha multiplicat per cinc. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!