El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident Pere Aragonès han rebut aquest matí al president Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Irene Rigau i Francesc Homs, per expressar-los el seu suport davant el judici que han d'afrontar demà al Tribunal de Comptes acusats de ser responsables comptables de la despesa pública de 5,2 milions d’euros per la consulta del 9-N

La reunió s'ha celebrat a les nou del matí, pocs abans de l'inici de Consell Executiu, al sala Torres García del Palau de la Generalitat, i ha comptat amb la presència de la consellera i portaveu del govern, Elsa Artadi.

Mas, Ortega, Rigau i Homs han hagut d'afrontar el pagament del 5,2 milions d'euros amb el seu patrimoni i aportacions de l'Assemblea Nacional Catalana. Tots quatre ja han estat condemnats per la via penal per l'organització de la consulta del 9-N, i ara han de respondre davant del Tribunal de Comptes a causa de les demandes presentades l’estiu de l’any passat per les entitats unionistes Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució, a les quals es va afegir la fiscalia.

Mas, Ortega, Homs i Rigau han agraït el suport de Torra i el Govern, i han criticat que aquesta causa judicial "s'obre malgrat que ja es van sotmetre a un judici penal" en què el jutge instructor va descartar el delicte de malversació, ha informat l'oficina d'expresident de Mas en un comunicat. Encara que l'acusació reclama que aquesta fiança ha de ser retornada al Govern, defensen que "l'executiu català ha deixat clar que no se sent perjudicat econòmicament i que les despeses del 9N van ser legals".

Les defenses de Mas, Ortega, Rigau i Homs sostenen que els pagaments van ser legals i aprovats per la intervenció de la Generalitat, i veuen en aquesta nova causa judicial una revenja política.