Representants dels sindicats de presons  han acceptat reunir-se aquest dimarts amb responsables del Govern, després de protagonitzar dues setmanes de protestes per l’assassinat de la cuinera de la presó de Mas d’Enric per part d'un intern, el 13 de març passat. En concret, Govern i sindicats han acordat seguir negociant a través de dues taules: un grup de treball exclusivament centrat en l’àmbit de la seguretat dins els centres, i un altre sobre les condicions laborals, que dona continuïtat a la qual ja estava en marxa els darrers mesos, segons ha informat el Departament de Justícia i ha ratificat un representant de la UGT, el sindicat majoritari a les presons catalanes. La reunió s’ha celebrat a la seu del Departament de Justícia i per part del Govern hi ha assistit la secretària d'administració i funció pública, Alícia Corral, i el secretari general de Justícia, Jordi Martinoy, mentre que per part dels treballadors han anat integrants dels sis sindicats amb representació en els 9 centres penitenciaris. 

Els sindicats reclamaven dimissions per tornar a seure's a negociar amb el govern d'ERC, i en concret exigien la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart,  i del secretari de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó. Finalment, la renúncia del director de la presó de Mas d'Enric, Paco Romero, abans de Setmana Santa, ha estat suficient perquè els representants dels treballadors tornin a la taula de negociacions. Des de Justícia es va assegurar que Romero, que dirigia la presó de Tarragona des del 2005, tindrà un altre càrrec de responsabilitat a Justícia i va desvincular el seu relleu del crim de la Núria.

Mesures de seguretat acordades

Abans d'aquest acord, el Departament de Justícia va acceptar aplicar de forma urgent més mesures de seguretat demanades pels treballadors de l'empresa pública CIRE, on treballava la Núria i que ocupa 362 persones professionals i uns 5.000 reclusos i recluses. En concret, Justícia es va comprometre a posar més personal de seguretat als centres, en concret a les cuines, per tal que un professional no estigui sol amb un reclús. També se'ls dotarà de material per poder donar l'alerta en casos de risc. 

A més, la consellera Ubasart va informar en la seva compareixença al Parlament, que Justícia analitza la circular 1/2022, amb la qual es regula els interns que poden assistir a tallers i a les feines del CIRE. Fins ara, no es tenia en compte el delicte que ha comès l'intern per donar-li feina com a tasca de la seva reinserció, i ara es mirarà.

Precisament, la direcció de la presó de Ponent s'ha avançat i ja ha apartat cinc condemnats per homicidi o altres delictes violents de la cuina, mentre que la presó de Lledoners també han apartat tres penats de la cuina per un tema de conducta. El Departament de Justícia ha aprovat aquests canvis, malgrat que encara no hi ha una circular nova, perquè sosté que la prioritat és garantir la seguretat dels treballadors i dels interns de les presons.

Noves reunions

Acabada la reunió, Justícia ha detallat que aquest dijous convocarà la primera taula de treball de seguretat. S'informa que és un grup de caràcter tècnic, amb presència dels sindicats i comandaments tècnics i subdirectors de la Secretaria de Mesures Penals.

Pel que fa a la taula sobre condicions laborals, el departament detalla que es desenvolupa en el marc del grup de treball ja creat per aquesta qüestió i on hi són presents sindicats, Funció Pública i Economia. Es convocarà aquesta taula a principis de la setmana que ve, segons Justícia.

Precisament, un dels acords ja enfilats entre Justícia i sindicats és la jubilació anticipada dels funcionaris de presons, com van aconseguir els Mossos d'Esquadra, i que és una mesura que ha d'aprovar el govern espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!