La complexitat de la minicimera que aquest vespre, a les 19h, celebraran els governs català i espanyol al Palau de Pedralbes arriba al punt que la convocatòria formal no s'ha fet pública fins a dos quarts de tres de la tarda. La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha hagut d'admetre al migdia en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern que encara no s'estava negociant el format de la reunió, i ho ha atribuït a les diferències internes que hi ha al PSOE i dins del mateix Govern de Pedro Sánchez sobre com encarar el debat català. Amb tot, Artadi, ha explicat que la voluntat és "parlar de tot" i "sense línies vermelles" i que l'interès del govern de la Generalitat és aconseguir "mecanismes estables" que permetin  avançar en el diàleg "de manera contínua". 

La consellera ha advertit que tant en el contingut com en les vies de resolució del conflicte els dos governs estan encara molt lluny; que el diàleg ha estat "poc fluid en aquests sis mesos" i que ni les reunions sectorials ni les trobades molt separades en el temps permeten avançar. És per aquesta raó, que el gabinet de Quim Torra confia que de la reunió d'aquesta tarda al palau de Pedralbes pugui servir per "començar a posar ordre i mètode de com s'avança i es comparteix informació".

"Ens agafem a paraules de Pedro Sánchez que cap conflicte se soluciona sense diàleg, l’emplacem a practicar el diàleg i no només a anunciar-lo", ha advertit.

El Govern atribueix els entrebancs amb què topa el diàleg a les diferències internes dins del PSOE i dins del mateix gabinet Sánchez, on tan aviat s'escolten posicions "a favor d'un 155 indefinit com reclama Casado i a favor de la prohibició de partits", com apostes per "un diàleg efectiu".

De moment, Artadi ha assenyalat que el més probable és que la minicimera d'avui sigui una reunió amb tres persones en representació de cada executiu, és a dir, els presidents amb dos ministres -la vicepresidenta Carme Calvo i la ministra Meritxell Batet- i dos consellers -el vicepresident, Pere Aragonès i la consellera de Presidènca-. Artadi ha assegurat que haurien preferit desvincular la reunió del consell de Ministres de divendres i ha explicat que abans de la trobada hi haurà, a petició de Sánchez, una "estona en solitari" entre els dos presidents.

La consellera ha destacat el fet que no s'hagin imposat "línies vermelles" als temes que s'abordaran en la reunió. "Si es posen límits el recorregut és curt, afortunadament no estem en aquesta situació", ha celebrat.

En qualsevol cas, ha advertit que si l'executiu de Sánchez vol poder negociar els seus pressupostos amb els grups independentistes caldrà "caminar per una via política per donar sortida al conflicte català", en cas contrari, si manté la mateixa actitud que Mariano Rajoy no podrà comptar amb els seus vots.

Després de la reunió amb Sánchez, Torra assistirà a l'acte convocat per Forment per al lliurament dels premis anuals, al qual serà present també Sánchez. Amb ell acudiran a l'acte el vicepresident Aragonès, i els consellers Àngels Chacon i Chakir El Homrani.