El Govern ha enviat a l'executiu de Pedro Sánchez les seves condicions per facilitar la tramitació dels pressupostos, segons ha explicat la consellera de Presidència, Elsa Artadi, que ha concretat que l'executiu reclama una taula de partits que compti amb un mediador, que ha descrit com una figura amb funcions de "notari" o de "testimoniatge", preferiblement de perfil internacional. L'executiu català ha fet arribar a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, un primer llistat de noms que podrien assumir aquesta funció.

Artadi, que ha plantejat aquesta proposta durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, recollia la mateixa fórmula que hores abans havia emprat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, durant una entrevista a TV3, però ha advertit que cal "molta més concreció".

La consellera assegura que hi ha encara temps per arribar a un acord que permeti la tramitació dels pressupostos. "És una qüestió de voluntat, de voluntat política i esforç. Si hi ha voluntat s'hi arriba, si no, no s'hi arriba". En qualsevol cas, el Govern reclama que tots els acords es facin per escrit i "que no hi hagi serrells". 

Divendres acaba el termini per presentar les esmenes a la totalitat dels comptes de l'Estat, però no es votaran fins al dia 14, la qual cosa manté la possibilitat de retirar l'esmena abans que es voti. En cas que ERC i PDeCAT mantinguin les esmenes a la totalitat, el pressupost decauria.

Artadi, que ha insistit que el dret a l'autodeterminació es manté com una línia vermella, ha explicat que perquè aquest diàleg sigui efectiu cal una -o més- figures que facin de testimoni que expliqui el contingut de les trobades. "Una figura de testimoniatge, notari, facilitador que aquestes reunions sigui útils", ha concretat.

El Govern ha fet arribar a l'executiu espanyol un document sobre què ha de fer cadascun dels grups de treball -la comissió bilateral i la taula de partits- i dins d'aquest hi ha inclòs propostes de noms per assumir aquest paper de testimoniatge, així com un programa de treball i calendari.

Els mediadors que proposa l'executiu són preferiblement "perfils internacionals". "Podríem obrir més el ventall, hem insistit tan públicament com privadament que no tinguin interessos o no estiguin negociant amb el govern espanyol, perquè els mancaria prou independència com per tenir aquesta tasca", ha concretat Artadi, amb la qual cosa ha descartat que pugui assumir aquest paper Podemos, tal i com s'havia apuntat en un primer moment.