A un dia perquè se celebri la Comissió Bilateral entre l'Estat i la Generalitat, el Govern ha assegurat que no n'espera cap acord concret però sí "passes endavant". En aquest sentit, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha demanat al govern de Pedro Sánchez que passi del "diàleg a la negociació" i ha exigit que digui quina “solució política” proposen per al conflicte català.

Tot i això, Artadi ha demanat "paciència" i ha concedit un cert marge de temps per arribar a un acord, tot i que ha advertit el govern socialista que el temps no és "infinit". Així ho ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, l'últim abans de vacances i previ a la comissió bilateral de l'Estat-Generalitat que se celebrarà aquest dimecres al Palau de la Generalitat

En aquest sentit, Artadi ha assegurat que no espera que de la reunió amb els representants de l'Estat en surtin grans acords, ja que els dos executius han començat a funcionar des de fa poc i que, per tant, no hi ha hagut temps per preparar acords prèviament. Tot i això, sí que ha assegurat que espera que de la trobada en surti una "priorització" de temes, que es formin "grups de treball" i que hi hagi una "calendarització".

Sense renúncies a l'autodeterminació

Preguntada sobre què espera el Govern per part de l'executiu espanyol en matèria d'autodeterminació i de la situació dels presos i exiliats, Artadi ha assegurat que caldrà veure "quines passes hi ha per fer aquí", tot i defensar que aquests temes s'han de tractar al més alt nivell, en la nova reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra que s'ha de celebrar a la tardor. 

Tot i això, Artadi ha assegurat que "el dret d’autodeterminació és de tots els ciutadans de Catalunya i nosaltres no hi podem renunciar", i ha defensat que d'aquest tema se'n parlarà perquè ja forma part de l'ordre del dia de la reunió. "Hem de veure quina proposta tenen ells per als catalans", ha reclamat. 

Preguntada per quin marge pot tenir Sánchez per revertir la situació dels presos i exiliats quan és un cas judicial, Artadi ha defensat que hi ha una part que té a veure amb la fiscalia i amb el Govern. "No hem fet una demanda concreta però sí que volem veure quina posició tenen", ha defensat, tot demanant no ​posar una expectativa concreta per no condicionar la reunió amb el govern espanyol. 

Reunió bilateral

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, serà qui presidirà dimecres la primera Comissió Bilateral Generalitat-Estat des del 2011. La delegació catalana de la reunió estarà encapçalada per Maragall i també comptarà amb la participació del vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, la secretària d'Acció Exterior, Mercè Salvat o el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, entre d'altres. 

Per part del govern espanyol, la comitiva estarà liderada per la ministra Meritxell Batet, i comptarà també amb la presència dels secretaris d'Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez, d'Hisenda, Inés María Bardón, d'Infraestructures, Pedro Saura, i de Relacions amb les Corts, José Antonio Montilla. A més, també hi haurà la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i el secretari de la representació de l'estat espanyol, José María Pérez. 

L'ordre del dia se centrarà "en l'actual situació política a Catalunya", segons el Govern, i també "es revisaran les lleis i els conflictes de competències plantejats davant del Tribunal Constitucional i es tractaran assumptes pendents en els àmbits econòmic i fiscal, d'inversió en infraestructures i transports, educatiu i lingüístic". Entre els punts de l'ordre del dia n'hi ha un que és per parlar de dret a l'autodeterminació i de la situació dels presos i exiliats.