El jove independentista acusat de desordres públics durant la investidura fallida de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, i per al qual el fiscal demana tres anys de presó, ha negat avui dimecres els fets durant la seva declaració a l'Audiència de Barcelona.

Els fets jutjats es remunten al 30 de gener del 2018, durant el debat d'investidura de Puigdemont, quan, d'acord amb l'escrit d'acusació del ministeri públic, l'acusat —JMR C— "va colpejar amb un martell" les portes del parc de la Ciutadella, on s'ubica el Parlament, que estaven tancades amb cadenes, per "facilitar que els manifestants envaïssin el lloc" i va propinar una empenta a un agent dels Mossos d'Esquadra.

Aquell dia, d'acord amb l'escrit del fiscal, van participar en aquesta protesta unes 5.000 persones, entre elles, un grup de persones amb estètica "majoritàriament antisistema" que "van agitar la massa concentrada" i "van provocar moments de tensió" amb els Mossos, entre els quals es trobava l'acusat, que duia "un casc integral posat i la cara parcialment tapada".

Per aquells incidents, el fiscal sol·licita en el seu escrit una pena de dos anys de presó pel delicte de desordres públics, i un any pel d'atemptat a agent de l'autoritat, conclusions que ha elevat a definitives durant el judici celebrat avui.

Inicialment, la Generalitat es va presentar com a acusació en aquesta causa sol·licitant una pena de tres anys i deu mesos de presó per a aquest jove independentista, superior a la que demana el ministeri públic, tot i que finalment ahir es va retirar d'aquest procés.

La Generalitat ha argumentat que "cap" agent dels Mossos d'Esquadra ni "cap" bé públic va patir danys durant les protestes, i que la decisió de personar-se al principi en aquesta causa es va prendre sota l'aplicació del 155 i amb el Govern "intervingut" per part de l'Estat.

Durant el judici, celebrat avui dimecres a la secció 21 de l'Audiència de Barcelona, el jove ha negat en la seva declaració davant el tribunal que copegés amb un martell les portes d'accés al Parlament, tot i que sí que ha admès que va donar cops a les cadenes, ni que donés una empenta a un agent de la policia catalana.

De fet, l'acusat ha afirmat en la seva declaració davant del jutge que no va forçar les portes amb un martell, atès que estaven obertes.

El jove ha relatat que quan va arribar al punt on es van produir els incidents, va veure un martell de paleta a terra que "li va cridar l'atenció", i amb el qual va picar les cadenes, però no el pany de les portes d'accés i que, posteriorment, li va passar aquest objecte a un altre manifestant independentista, moment en què van arribar els Mossos.

Ha prosseguit que, aleshores, agents de la policia catalana el van agafar dels braços i li van fer la traveta, de manera que va caure a terra i que, tot seguit, el van agafar pel cap i per l'esquena.

L'acusat ha conclòs que està sent jutjat per "motius polítics": "Se m'acusa d'intencions, no de fets", ha dit.

Durant la vista han declarat també diversos agents dels Mossos presents en els incidents que han aportat un testimoni diferent del del jove independentista.

No obstant això, el ministeri públic només ha aportat durant la vista celebrada avui aquestes proves testificals però cap material, com fotos o vídeos sobre el martell en qüestió.