L’Assemblea de les Regions d’Europa i el Govern han unit forces aquest dimecres per reclamar un paper central per als territoris europeus en la gestió del coronavirus. Ho han fet en una reunió telemàtica entre el vicepresident del Govern, Pere Aragonès i el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, amb el president de l’Assemblea de les Regions d’Europa, Magnus Berntsson. Tots ells han coincidit en la necessitat de que les "regions europees tinguin un paper actiu en la concreció del fons europeu per la recuperació, per poder-hi compartir les seves problemàtiques i propostes específiques". 

En aquest sentit, han acordat preparar i compartir un pla pel repartiment de fons europeus entre regions, que contempli que les més afectades per la pandèmia tinguin accés preferent als fons de recuperació comunitaris, segons informa un comunicat de l'executiu català. La trobada, virtual, ha servit també per posar sobre la taula "que el treball en xarxa i un major pes dels territoris europeus en la reconstrucció s’està demostrant molt més lògic i més útil per la ciutadania, enfront dels models centralistes".

img 200527 reunioARE 397849034

"L’excessiva uniformització estatal en la gestió d’emergències com l’actual ha comportat, en alguns casos, ineficiències en la gestió", continua el comunicat, que també apunta a "la necessitat d’atendre les particularitats territorials i reforçar-ne la seva governança, especialment en el procés de desconfinament i reconstrucció econòmica i social".

Per altra banda, la reunió també ha servit per acordar que Catalunya aculli la seu del Plenari de l'ARE el proper mes de novembre, que celebrarà el 35è aniversari de la institució, sent el primer plenari presencial des de l’inici de la pandèmia.