L’àrea metropolitana de Barcelona, on s’ha decretat l’emergència per sequera, podria rebre aigua de la dessaladora de Sagunt. Aquesta possibilitat ja ha aixecat algun gest de protesta en aquesta localitat del País Valencià. Segons es veu en imatges distribuïdes a les xarxes socials per la delegació valenciana de RTVE, en una tanca d’aquesta infraestructura algú hi ha col·locat una pancarta que protesta contra la decisió d’enviar aigua a Catalunya en vaixells. “No al agua para Catalunya”, diu la pancarta. Aquesta oposició a la transferència d’aigua a Catalunya, però, no es pot basar en l’escassetat, tenint en compte que Societat Estatal d’Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed) ha assegurat aquest dilluns mateix que "el subministrament amb vaixells a Catalunya no afectaria cap usuari actual de la planta”, que actualment només subministra a una empresa.

 

 

El Govern i el govern espanyol han decidit portar aigua a Catalunya des de Sagunt, evitant d’aquesta manera un possible transvasament de l’Ebre. Perquè això sigui possible, la infraestructura haurà de fer unes obres urgents, segons expliquen a l’agència Europa Press fonts d’Acuamed. En una compareixença conjunta aquest dilluns a Barcelona, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, i la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, han explicat alguns detalls d’aquesta nova possibilitat per afrontar els problemes per la sequera. Segons Mascort, aquests vaixells amb aigua de Sagunt podrien arribar, en el cas que sigui necessari, a partir de juny.

La dessaladora és capaç de produir un total de 22.900 metres cúbics al dia, encara que en aquests moments, amb les instal·lacions actuals, està habilitada per a derivar 7.200 metres cúbics per dia. Així doncs, en el cas que fos necessari subministrar el total de la seva capacitat a Catalunya seria necessària la construcció d’”emergència” d’una nova conducció de 600 mm de diàmetre que connectarà la planta amb el Port de Sagunt, segons expliquen des d’Acuamed.

Segons ha explicat Teresa Ribera aquest matí la dessaladora de Sagunt començarà a funcionar a la seva capacitat completa; el cost de la producció de l’aigua l’assumiran Acuamed i el govern espanyol i cada vaixell transportarà uns 20.000 metres cúbics, que tarden 12 hores a produir-se. Per abastir Barcelona i la seva àrea es necessitarà “un vaixell i mig al dia o fins a dos o més”.

Quina és la capacitat de la dessaladora de Sagunt?

Des d’Acuamed han explicat que la dessaladora té una capacitat de producció de 22.900 m3/dia (equivalent a 8 hm3 anuals), repartida en tres línies de producció. La infraestructura de captació d’aigua de mar i vessament d’aigua hipersalina està compartida amb la central de cicle combinat adjacent. Les instal·lacions tenen un dipòsit de 20.000 metres cúbics i la xarxa de distribució permet subministrar a tot el terme municipal de Sagunt i al Camp de Morverde, tant indústries com abastiment domiciliari. Les obres de la dessaladora van ser rebudes per Acuamed l’octubre de 2013 i les associades a la xarxa de distribució el juliol de 2015.

Un dels ramals de la xarxa de distribució de la dessaladora és una conducció d’un diàmetre de 200 mm amb una derivació prevista davant dels dipòsits de l’Autoritat Portuària a Sagunt. “Amb les instal·lacions actuals i alguna lleugera modificació d'aquestes, es podrien derivar ara mateix uns 7.200 m3/dia”, han assegurat des de l’empresa pública a l’agència Europa Press.

Així doncs, per poder subministrar el total de la capacitat de producció, seria necessari construir per emergència una nova conducció de 600 mm de diàmetre que connectarà la dessaladora amb el moll sud dos de la dàrsena 2 del Port de Sagunt, amb una longitud estimada de dos quilòmetres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!