El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha refermat el suport de Catalunya cap a la població ucraïnesa dos anys després de l'inici de la invasió per part de Rússia. En un acte de commemoració al Palau de la Generalitat en el marc del segon aniversari de la guerra a Ucraïna, Aragonès ha denunciat "l'imperialisme rus i la inacceptable agressió cap al poble ucraïnès". Tanmateix, ha advertit que "el terror perpetrat per Putin no quedarà impune" i ha afirmat que "la vulneració de drets humans que s'està duent a terme, tard o d'hora, serà jutjada". Així doncs, el president ha assegurat que el Govern no oblida Ucraïna i que seguirà "al seu costat" destinant "tots els recursos possibles". "Catalunya és conscient que esteu patint", ha afegit. A l'acte també hi ha assistit la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, el cònsol general d'Ucraïna, Vorobyov Artem, i Glòria Groziak, representant de l'Associació d'Amistat d'Ucraïna i Catalunya.

Aragonès ha definit els dos darrers anys com un temps de "patiment, incertesa, angoixa i por" i ha recordat les "masses víctimes innocents" que han perdut la vida arran del conflicte, així com "els milers d'ucraïnesos que han hagut d'abandonar les seves cases i fins i tot el seu país". El president s'hi ha dirigit i ha puntualitzat que Catalunya "és conscient" del seu patiment. 

Dos anys de guerra a Ucraïna

Pere Aragonès ha recordat que Ucraïna forma part d'Europa i ha demanat que "ha de formar part del projecte europeu compartit perquè Ucraïna, com qualsevol poble, ha de ser el que la seva ciutadania decideixi", que ha volgut llançar un "missatge d'esperança" per als ucraïnesos: "La democràcia i la llibertat sempre s'acaben imposant". El president ha assenyalat que durant els 2 anys de guerra, Catalunya ha acollit prop de 40.000 ucraïnesos, dels quals 21.500 continuen vivint en territori català. En aquest sentit, ha assegurat que Catalunya "continuarà estant al costat d'Ucraïna per contribuir en la reconstrucció del país". Amb tot, ha carregat contra "l'imperialisme rus" i ha asseverat que cada dia que passa "el règim de Moscou mostra de forma més evident la seva cara més cruel". En aquest sentit, ha aprofitat per mostrar el seu suport a la ministra d'Estònia, Kaja Kallas —declarada en cerca i captura per Rússia—, i també ha denunciat l'assassinat del pilot desertor rus a la Vila Joiosa, a Alacant, així com l'assassinat de l'opositor rus Aleksei Navalni

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, també ha denunciat les "brutalitats del règim de Putin" i ha assegurat que Catalunya "no abandonarà" Ucraïna. En la mateixa línia que Aragonès ha llançat un missatge esperançador i ha dit que "ni el règim de Putin ni l'extrema dreta esquerdarà el projecte europeu", tot i que ha admès que "hi ha molt en joc". Per aquest motiu, ha posat el focus en les eleccions europees del pròxim juny. "Seran un punt d'inflexió i nosaltres tenim clar a quin costat estem i volem estar de la història", ha argumentat Serret.

Per la seva banda, el cònsol general d'Ucraïna a Barcelona, Vorobyov Artem, ha agraït el suport "unànime" dels catalans als refugiats que van arribar al país i l'acolliment que van rebre. D'altra banda, ha recordat els 6 milions de desplaçats des de l'inici de la guerra, que l'ha definit com "l'agressió més sagnant que Europa ha vist en els últims vuitanta anys". "Putin busca redibuixar el món i reescriure la història únicament pel seu desig imperialista", ha dit el cònsol, que ha remarcat el "coratge" d'Ucraïna i "el suport dels seus aliats". Així mateix, ha celebrat "l'exemple d'organització" que ha demostrat Catalunya amb els refugiats, així com "els seus serveis mèdics i l'educació". "Això mai serà oblidat".

Per últim, la representant de l'Associació d'Amistat d'Ucraïna i Catalunya, Glòria Groziak, ha compartit aquesta visió i ha afegit que "els ajuts i les guies d'acollida" cap als refugiats per part del Govern "han estat de vital importància". Així, ha anunciat que aquest dissabte se celebraran diferents actes arreu del país en el marc dels dos anys de l'inici de la guerra. "Fem una crida a tota la gent que té com a valors la llibertat i la pau a unir-s'hi", ha dit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!