El Govern pressiona de nou perquè el Parlament mogui fitxa en l’afer Laura Borràs. Tal com ja ha anat insistint el president de la Generalitat, Pere Aragonès, des de la publicació de la sentència, l’executiu considera que cal “posar fi” de manera “immediata i urgent” a la “situació d’interinitat”. “Fa massa mesos que el Parlament està en interinitat, això afebleix la institució i no afavoreix ningú”, ha apuntat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Amb tot, l’executiu passa la pilota als grups parlamentaris perquè trobin aquesta “solució”, però refermen que cal una “presidència plena, que compti amb majoria i que pugui desenvolupar totes les seves funcions”.

Davant la proposta del PSC de reforma del reglament de la cambra catalana i permetre, d’aquesta manera, accelerar la destitució de Laura Borràs com a líder de l’hemicicle, el Govern ha esquivat valorar si aquesta ha de ser la via. Patrícia Plaja ha apuntat que aquesta és una qüestió que han de decidir els grups parlamentaris: “Pertoca a les formacions trobar la solució que sigui més àgil”. Sigui com sigui, l’executiu creu que, en aquest escenari de sentència condemnatòria pels delictes de prevaricació i falsedat documental, hi ha ara un nou terreny respecte a fa dues setmanes i és en aquest marc en el qual sostenen que cal una actuació “urgent” que acabi amb la interinitat de la cambra.

Topada amb el govern espanyol per la B-40

El passat 31 de març, va acabar el termini per signar el conveni relatiu a la ronda Nord del Vallès, un acord que havia assolit el Govern amb el PSC en el marc del pacte de pressupostos. En aquest sentit, Patrícia Plaja ha evidenciat les discrepàncies existents amb el govern espanyol sobre la B-40: “L’acord diu justament això, acordar un conveni; però acordar no vol dir que signis el que et posen al davant”. Segons el Govern, “el Ministeri de Transports no compleix amb el text” de l’acord i denuncien que no permetran que es financiï amb “diners que deuen a Catalunya”: “L’obra l’ha de finançar el govern espanyol, amb partides noves”. Paral·lelament, creuen que “amb aquesta actitud serà difícil que de moment s’arribi a un acord” i critiquen que “l’executiu estatal i el PSC estiguin empantanegant l’acord perquè sembli que el Govern no vol complir-lo”. “Si pretenen fer trampes i canviar les regles del joc, serà complicat”, ha destacat Plaja, però creu que si es mantingués “l’esperit” del pacte, “es podria firmar el conveni aquesta tarda mateix”.

D’altra banda, la portaveu Patrícia Plaja ha avançat que “en els propers dies” es preveu que hi hagi avenços en l’acord de claredat que planteja el president de la Generalitat, Pere Aragonès. “Serà ell mateix qui en doni els detalls quan correspongui”, ha destacat la portaveu. En aquest sentit, hi ha un grup d’experts que lidera el politòleg Marc Sanjaume treballant en una proposta en aquesta matèria.