El Govern del PP deixarà el seu lloc en els propers dies sense haver publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el patrimoni del president i dels ministres i alts càrrecs en el moment del seu nomenament. L'última vegada que es va fer va ser el 2014, i en aquests últims dos anys l'Executiu del PP no ha aprovat el reglament necessari per adaptar-se a la llei del 2015 reguladora de l'exercici de l'alt càrrec.

Va ser una llei del govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, que regula els conflictes d'interessos dels membres del govern espanyol i els Alts Càrrecs de l'Administració General de l'Estat, la que va implantar el 2006 l'obligació de publicar en el BOE aquestes declaracions de béns dels membres de l'Executiu.

Els alts càrrecs han de presentar una declaració de béns i patrimoni en els tres mesos següents a la seva presa de possessió i es va afegir que, abans de finals de setembre, s'havien de publicar en el BOE les dels ministres i secretaris d'Estat nomenats o cessats entre l'1 de juliol de l'any anterior i el 30 de juny del present.

Amb la Llei de Transparència, l'Executiu del PP va ampliar el llistat de càrrecs que han de publicar les declaracions de béns, incloent ambaixadors, sotssecretaris i d'altres. Així es va fer el setembre del 2014, l'última vegada que es va complir amb aquest tràmit.

I és que la Llei del 2015 reguladora de l'exercici de l'Alt Càrrec va derogar el decret que fixava al setembre el moment de la publicació en el BOE i va deixar tot pendent d'un reglament que mai no va arribar a veure la llum.

Per tant, el govern de Rajoy que va prendre possessió el 4 de novembre del 2016 mai va arribar a fer públic el seu patrimoni en el moment de ser nomenats i tot apunta que tampoc no es veuran les del seu cessament. Sí que són públiques les declaracions de béns i activitats dels ministres que alhora són diputats, que no són tots.