La investidura del socialista Pedro Sánchez com a president del govern espanyol es retardarà previsiblement al proper gener, segons assumeixen fonts de l'Executiu en funcions i de la cúpula del PSOE en conversa amb Europa Press.

El mateix Sánchez va admetre aquest dilluns en roda de premsa que no sabia quan tindria lloc la investidura, si "el 12 de desembre, el 20" o "el 8 de gener", reconeixent per primera vegada la dificultat de complir l'objectiu que ell mateix es va imposar a la campanya d'intentar una investidura en la segona quinzena de desembre.

Darrere d'aquest probable retard hi ha la dificultat d'ERC -la seva abstenció és imprescindible perquè prosperi en segona volta la investidura- per tancar un acord amb el PSOE aquest mes de desembre, quan està pendent de dues decisions que influiran en l'actitud que adopti davant del PSOE, expliquen fonts properes a la negociació.

En primer lloc, el dia 19 es coneixerà la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) sobre la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el seu reconeixement com a eurodiputat. Una altra data al calendari que complica que ERC pugui facilitar la investidura de Sánchez al desembre té a veure amb el Congrés que els republicans celebraran el 21 de desembre.

Al conclave dels republicans independentistes s'elegirà la nova Executiva del partit. Encara que Oriol Junqueras continuarà sent el president de la formació i Marta Rovira es manté com a secretària general, es corroborarà l'elecció del vicepresident del Govern català, Pere Aragonès, com a coordinador general i la de Marta Vilalta com a secretària general adjunta, membre de l'equip de negociadors amb el PSOE al Congrés.

Algunes fonts socialistes consultades per Europa Press asseguren que el diàleg està més avançat del que ha transcendit fins ara i amb ell, ambdues parts han provat d'establir una mínima confiança. Però reconeixen, tanmateix, que encara no ha començat l'intercanvi de documents. De fet, estan treballant per establir les bases de la negociació.