El Govern ha hagut d'aprovar la pròrroga tècnica dels pressupostos mentre l'executiu de Pere Aragonès intenta tirar endavant les converses per aprovar els comptes per l'any vinent. Tot i que les negociacions amb PSC, comuns, Junts i la CUP ha fet evident les diferències entre els grups, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha assegurat que el Govern és "optimista" i confien que les converses permetin un acord en les pròximes setmanes.

Malgrat l'optimisme de la portaveu, el PSC, que l'any passat va fer costat als comptes de la Generalitat, va deixar clar ahir que per votar a favor dels propers pressupostos caldrà abans que el Govern compleixi els compromisos adquirits amb la negociació del projecte vigent. ERC va replicar lamentant de manera pública que els socialistes prioritzin per tancar els comptes projectes com el Hard Rock, acordat l'any passat. De la seva banda, els comuns i la CUP reclamen enterrar aquesta projecte per negociar els nous comptes.

En resposta a aquest punt, Plaja ha insistit que ja "s'ha aprovat una part del Hard Rock" i que "el que demana el PSC està pendent d'una tramitació administrativa". Pel que fa les línies vermelles que imposen el comuns, la portaveu ha reiterat que "aquest acord no implicarà ni un euro del pressupost".

Pel que fa l'ampliació de l'aeroport de El Prat, un altre dels punts acordats amb els socialistes, Plaja ha explicat que aquesta carpeta depèn d'una comissió tècnica que ha de convocar el govern espanyol i és, per tant, al ministeri a qui correspon "moure fitxa".

Junt amb la pròrroga dels comptes, el Govern ha aprovat el decret que autoritza la formalització d'operacions d'endeutament i la concessió d'avals i garanties durant la pròrroga pressupostària.

Trobada amb Sánchez

D'altra banda, aquest dijous se celebrarà la trobada prevista al Palau de la Generalitat entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, després de la investidura d'aquest. Abans de la reunió els dos presidents visitaran el Super Computer Center. La trobada està prevista per a les 12 del migdia i, quan acabi compareixerà primer Sánchez, i després Aragonès.

El Govern ha volgut deixar clar que es tracta d'una "reunió de treball, de feina, no de cortesia" i que Aragonès reiterarà a Sánchez les prioritats del seu executiu sobre inversions, que inclou el traspàs de Rodalies, i qüestions econòmiques, com el dèficit fiscal de Catalunya, a més de la defensa del català i la sortida al conflicte polític amb l'Estat.

Delegació de l'Eurocambra

La roda de premsa del Consell Executiu ha servit també per abordar el debat al voltant de l'ensenyament a Catalunya. D'una banda, la portaveu ha expressat la confiança del Govern que la reunió que aquesta tarda celebrarà amb els grups parlamentaris per parlar d'ensenyament permeti treballar amb "honestedat, sense por ni apriorismes" i aconseguir compromisos concrets; d'una altra banda, ha carregat contra la visita d'eurodiputats de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu per analitzar la situació de la immersió a Catalunya. Plaja ha retret que el "partidisme de dretes" de la delegació no té com a intenció conèixer de primera mà el sistema educatiu català.