Els retrets dels partits a l'estratègia negociadora del Govern per als pressupostos no preocupa l'executiu de Pere Aragonès. El Govern està convençut que aconseguirà un acord i que el tancarà "el més aviat possible", en els propers dies, i sense límits a l'hora de buscar un pacte el "més ampli possible", amb els considerats socis prioritaris però també amb el PSC"S'està negociant amb convenciment i determinació", ha assegurat la portaveu, que atribueix les queixes dels partits a una estratègia negociadora.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha evitat assenyalar -ni descartar- cap dels partits amb què s'està negociant, i ha repetit un cop i un altre, que els socis prioritaris són Junts, la CUP i els comuns, però que això "no és incompatible" amb un acord també amb el PSC. "No ens conformem amb dos grups, no creiem que siguin excloents, perquè són pressupostos de país. Creiem que podem aconseguir un acord amb el màxim suport possible. No hem d'escollir entre uns i altresNo ens conformem amb dos grups perquè considerem que l'acord més ampli seria l'idoni", ha reblat.

Accelera les negociacions

A diferència de la versió dels partits, segons la portaveu, els darrers dies el Govern "ha accelerat notablement les negociacions" i s'han fet una dotzena de reunions amb comuns, Junts i PSC, també amb agents socials i sindicats, i aquesta setmana cada dia es farà una reunió i en alguns casos més d'una. Amb tot ha admès que hi ha ritmes diversos i dinàmiques de negociació diferents amb els diferents grups.

Plaja ha assegurat que el Govern té voluntat real de tirar endavant els pressupostos els més ampli possible i que espera veure la "voluntat real de negociar" de la resta de formacions. Fonts del Govern descarten que s'aprovi el projecte a la reunió de dimarts vinent del Consell Executiu, ni tampoc dimecres. No es descarta, però, una aprovació en una reunió extraordinària divendres.

 

Lluís Salvador

Pel que fa el nomenament de Lluís Salvador com a nou president del Port de Barcelona, que avui ha aprovat el Consell Executiu, la portaveu ha defensat que és una persona sobradament preparada, per la seva formació com a enginyer i pels anys d'experiència a l'Administració Pública, i que el judici pendent, per desobediència, malversació i prevaricació arran de la seva participació a l'1-O, que pot comportar la seva inhabilitació per a càrrec públic, "encara no s'ha fet el judici i està plenament habilitat".

Menys expansiva s'ha mostrat en relació a la conversa que es va fer pública d'unes escoltes de Lluís Salvador en què parlava de manera molt col·loquial d'escollir dones per a ocupar càrrecs en funció de les dimensions dels seus pits, Plaja ha assenyalat que aquestes paraules corresponen a "una conversa privada de fa quatre anys, que no representen en cap cas les polítiques feministes del govern". "Dit això no afegiré cap però per justificar aquelles declaracions", ha reblat. 

Aragonès a Ginebra

D'altra banda, Aragonès participarà aquest dijous al Fòrum de les Nacions Unides sobre qüestions de les minories que se celebra a Ginebra. El president ha estat convidat a fer una ponència sobre la situació del català i el Govern emmarca la participació d'aquest fòrum en la defensa llengua catalana també a nivell internacional. Aquesta tarda el Consell Executiu celebrarà una reunió monogràfica sobre el català a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

Custòdia compartida de Gossos

El Consell Executiu ha aprovat a la reunió d'avui l'avantprojecte de llei d'actualització, incorporació i modificació de determinats articles del Codi civil català, per introduir-hi el principi d'igualtat entre homes i dones i la promoció de la mediació.

Aquesta reforma contempla també els drets dels animals, que deixen de considerar-se béns materials i que, en situació de divorcis o separacions, tindran un tractament propi, que inclou la custòdia compartida o el dret de successió. Així mateix, s'estén la prohibició de visita als animals en cas de maltractadors amb sentència ferma.