El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha decidit que aquest any als alumnes que facin la selectivitat se’ls preguntarà en quina llengua volen que estiguin els enunciats dels seus exàmens. Així consta al document d’instruccions de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) d’aquest 2022. Els estudiants estaran obligats a emplenar un “formulari anònim en full autocopiador sobre la llengua de recepció dels enunciats de l’examen”. El Departament de Recerca i Universitats, però, assegura que la llengua catalana continuarà sent la llengua “d’ús normal” de les proves de selectivitat, que enguany se celebraran entre el 14 i 16 de juny.

🟡 Selectivitat 2022, DIRECTE | Més de 40.000 estudiants es presenten als exàmens de les PAU

 

⌚ Horari Selectivitat 2022 a Catalunya: quan són els exàmens de les PAU?

 

Es tracta de la resposta que fa el Govern a una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la qual s’assegurava que prioritzar la llengua catalana a l’hora de repartir els exàmens vulnerava els drets fonamentals dels estudiants. Va ser una de les polèmiques més sonades de la selectivitat del 2021. L’any passat, els alumnes van haver de respondre a mà alçada en quina llengua volien que es repartissin els seus exàmens quan els responsables de cada aula ho preguntaven. Això va ser criticat des de l’espanyolisme, que assegurava que d’aquesta manera s’assenyalava als alumnes castellanoparlants. En canvi, el mes de setembre, en la segona convocatòria, es va preguntar a cada alumne un cop anaven entrant a l’aula.

 

📄 Els exàmens de selectivitat per temes que t'ajudaran a preparar les PAU del 2022

Sentència del TSJC

La sentència del TSJC feta pública el passat mes d’abril declarava nul·les les instruccions de les Proves d'Accés a la Universitat de l'any passat en aquelles qüestions referents a la llengua. En concret, el tribunal considera que aquestes instruccions vulneraven els articles 14 i 27 de la Constitució, sobre els drets i deures fonamentals, perquè contemplaven que els enunciats dels exàmens de selectivitat es repartirien en català, i només en castellà si algun estudiant ho demanava. El TSJC es va plantar en aquest aspecte, i va avisar que les proves s'han de repartir en totes dues llengües, i no primar una per sobre de l'altra.

El tribunal va decidir anul·lar així aquesta part de les instruccions del funcionament de la selectivitat. De fet, el mateix òrgan judicial ja va ordenar de forma cautelar que tots els exàmens de les PAU estiguessin disponibles en les tres llengües cooficials de Catalunya (el català, el castellà i l'aranès), ja que mantenia que l'elecció de l'idioma no podia venir determinada per l'administració. A més, també apuntava que a les instruccions inicials s'obviava totalment la possibilitat d'oferir els exàmens en aranès. En el text, la sentència remarcava que quan es reparteixen els enunciats exclusivament en català i s'obliga un alumne a demanar-los en un altre idioma, "el porta a significar-se respecte als altres examinats".