Plantada del Govern al rei espanyol. Felip VI ha assistit aquest dijous a l’entrega dels Premis Nacionals d’Investigació 2021, però ni el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni cap conseller de l’executiu català ha rebut el monarca espanyol. L’entrega ha tingut lloc a l’Auditori del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, ubicat just al costat del Fòrum de la capital catalana. Sí que hi ha assistit l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que fins i tot ha pronunciat un discurs. També han assistit a l’acte la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, el líder de l’oposició al Parlament, Salvador Illa, i personalitats de la política catalana com els diputats Carlos Carrizosa i Nacho Martín Blanco o el regidor Josep Bou.

 

Cercle d'economia Rey Felipe VI, Reina Leticia Ortiz - foto: Sergi Alcàzar
Felip VI i Letizia abans de començar l'entrega de premis, amb Colau i Morant al costat / Foto: Sergi Alcàzar

Durant l’entrega de premis, Colau ha celebrat que la seva ciutat pugui acollir aquests premis espanyols de Recerca. Ha assegurat que a Barcelona la ciència es considera com una peça clau per al desenvolupament de la seva ciutadania. “És un plaer i un honor ser la seu”, ha manifestat l’alcaldessa de la capital catalana des de l’escenari d’aquest auditori ubicat a les immediacions del Parc del Fòrum. Segona ella, “el coneixement i la ciència ajuden la població a viure millor”, i ha carregat contra tots aquells espais polítics que viuen en el negacionisme. En aquest sentit, ha lamentat que encara hi hagi polítics “que neguin l’existència de la covid o del canvi climàtic”. Així mateix, Colau ha posat com a exemple de la necessitat d’invertir en recerca i desenvolupament el fet que les vacunes contra el coronavirus hagin contribuït a frenar l’expansió de la covid a tot el planeta. 

Per altra banda, La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, que ha fet part del seu discurs en català, ha assegurat que Barcelona “és i serà una peça clau per a la modernització” de l’estat espanyol. “Només serem més competitius si fomentem l’economia del coneixement”, ha manifestat també la ministra durant el seu discurs. En aquesta entrega de premis, Morant també ha assenyalat que el govern espanyol “ha doblat la seva inversió en investigació i desenvolupament”. També ha afegit que és molt important facilitar la investigació a la gent jove perquè “són el nostre futur i els hem de facilitar el present”. És per això que ha anunciat la creació dels Premis Nacionals d’Investigació per a Joves.

Cercle d'economia Ada Colau, atril - foto: Sergi Alcàzar
Ada Colau / Foto: Sergi Alcàzar

I, finalment, Felip VI s’ha limitat en pronunciar un discurs que ha lloat la ciència espanyola i els científics espanyols. Bona part del seu discurs s’ha centrat en assenyalar que la pandèmia ha començat a resoldre’s un cop la població ha estat vacunada. I que res de tot això hagués estat possible sense una investigació capaç de trobar la manera de combatre aquest virus a través de la medicina.