En el cas que l'alumne doni positiu de la Covid-19, els seus companys d'aula han de fer quarantena, una situació que complica la vida laboral dels pares, especialment, d'aquells que desenvolupin una activitat que no permeti el teletreball. En aquest context, el Govern, la patronal i els sindicats han realitzat aquest dimarts una reunió per abordar aquesta qüestió, però ha acabat sense cap acord.

En el cas de la Generalitat pressiona al govern espanyol perquè reguli la incapacitat a través d'una baixa mèdica temporal de la Seguretat Social. Ara bé, des de CCOO i UGT volen que sigui el Govern que creï una prestació per a tots els progenitors catalans afectats. 

Reunió sindicats / ACN

Els sindicats, patronal i Govern es reuneixen per abordar la situació dels pares que tenen fills en quarantena / ACN

Una ajut per a tothom

El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, està d'acord amb el Govern que s'ha de presionar a l'Estat amb la finalitat que "resolgui d'una vegada per totes" la quarantena dels pares a través d'una baixa laboral temporal, però mentre que aquesta ajuda no arribi ha instat a la Generalitat que creï una prestació. "Abans que el tema es resolgui a nivell estatal, que pot tardar setmanes, hem reclamat a la Generalitat d'impulsar una prestació directa i amb recursos propis. Desgraciadament no hem rebut la millor resposta i estem una mica decebuts", ha argumentat segons unes declaracions que recull l'ACN. 

Una altra de les patates calentes és que el Govern només vol donar cobertura a aquelles famílies més vulnerables, mentre que des dels sindicats han considerat que ha d'afavorir a tota "la classe treballadora" i, per tant, sense exclusions.  "L'executiu català només s'ha obert a discutir-ho en el marc del diàleg social. No ha dit que no a res, però estem decebuts perquè es limiten als casos de vulnerabilitat deixant fora molts treballadors i treballadores que ho necessitaran", ha destacat Pacheco. 

També s'ha ha mostrat la seva decepció amb la reunió el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ja que no ha reportat fruits a curt termini. "Veníem aquí amb l'objectiu de crear unes bases per a l'acord, però no ha pogut ser", ha lamentat Ros, que també ha descartat que les baixes de pares amb fills en quarantena s'hagin de reduir "a casos de famílies vulnerables". També, ha exposat que, amb aquesta qüestió, es va en retard perquè els nens ja han començat les escoles.

Mesa de Diàleg Social

Per la seva part, el president de Pimec, Josep González, ha exposat que no s'ha arribat a cap acord, però que tampoc hi havia una ordre del dia definida. Per això, ha defensat que s'ha de continuar amb una nova taula de converses. "No s'ha pogut arribar a un acord, però l'esperança no l'hem de perdre i cal trobar una solució per als pares amb fills en quarantena", ha comentat González.

De la mateixa manera, opina el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre: "Malauradament la reunió no ha estat d'un consens total i absolut". Ara bé, des del seu punt de vista coincideix amb la Generalitat que s'ha de reclamar una incapacitat temporal a la Seguretat Social pels pares amb fills en quarentena. 

En canvi, el Govern sí que ha valorat positivament la trobada, ja que ha servit per reafirmar que la "millor solució" és dotar d'una incapacitat temporal als pares amb fills en quarantena és la incapacitat temporal. 

Pel que fa a la demanda dels sindicats CCOO i UGT d'una prestació del Govern i ampliar els deu milions d'euros d'ajuts per a famílies vulnerables, la Generalitat s'ha compromès a convocar la taula tècnica de la Mesa del Diàleg Social. "Allí serà on ho analitzarem i cercarem una mesura consensuada i factible", han conclòs les mateixes fonts.