El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, s'ha reunit aquest dilluns amb el conseller de Política Lingüística, Xavier Vila, i el conseller de Presidència, Albert Dalmau, per començar a treballar en la implementació del Pacte Nacional per la Llengua, que va ser aprovat el passat 13 de maig amb el suport del PSC, Esquerra i Comuns. A la trobada, han abordat el calendari d'execució i de compliment del pacte i han posat sobre la taula mesures concretes per dur-lo a terme. Per la seva banda, Antich ha posat èmfasi en la necessitat d'incrementar els recursos en àmbits clau com els cursos de català del Consorci per la Normalització Lingüística, ja que, indica, l'oferta actual és encara molt inferior a la demanda. En aquesta mateixa línia, el president d'Òmnium ha remarcat la necessitat de concretar, pressupostar i activar, amb sindicats i patronals, les mesures per a l'aprenentatge i el foment del català en l'àmbit laboral. Finalment, ha compartit amb els consellers la importància d’assolir l’oficialitat del català a la Unió Europea i la necessitat d'acordar una agenda per implementar-la en cas d’aprovació, prioritzant els àmbits amb més impacte per a la ciutadania, les entitats i les empreses.
En un comunicat, Òmnium Cultural explica que va signar el Pacte Nacional per la Llengua "conscient de la responsabilitat i de la dificultat d'arribar a acords entre diferents agents, però amb el convenciment que la plena normalització del català és una urgència que requereix acció coordinada i de país que permeti deixar de gestionar la situació de la llengua amb pedaços i respostes reactives".
225 milions d'euros per assolir un canvi el 2030
El Pacte Nacional per la Llengua, impulsat per l'anterior executiu, presidit per Pere Aragonès, és un compromís per enfortir el català de cara al 2030. El pacte comptarà amb un pressupost mínim anual de 200 milions; i un primer paquet d’accions immediates per al 2025, amb un pressupost inicial de 255 milions d’euros, "la xifra més alta mai destinada a la política lingüística a Catalunya", segons l'executiu. Aquest primer paquet inclou diverses iniciatives com ara una campanya de benvinguda de les persones nouvingudes amb l’accés immediat als recursos per aprendre català; la posada en marxa d’un grup de treball del Consell de Diàleg Social per desenvolupar un pla específic de foment de la llengua en el món del treball; un pla de gestió lingüística per als ajuntaments, un pla d’informació i formació en l’àmbit comercial per facilitar el compliment de la normativa lingüística.